Sastanak Inzka i Ljubića
0

"Iskoristiti pet i po mjeseci i raditi na reformama"

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sinoć je održao sastanak sa predsjednikom HDZ 1990 Božom Ljubićem. Ovo je bio posljednji u nizu sastanaka visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU sa stranačkim liderima u BiH.

“Jasno je da stranački lideri imaju moralnu obavezu da učine sve što mogu kako bi osigurali napredak, umjesto da pooštravaju probleme i vjerujem da će glasači nagraditi stranke koje pokažu da konstruktivno rješavaju probleme građana, umjesto onih koje to ne čine”, rekao je Inzko, navodi se u saopštenju OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da bi se napredak mogao ostvariti na dva nivoa.

Inzko je naveo da ako se stranački lideri fokusiraju na praktična pitanja, naročito ona koja će vratiti Bosnu i Hercegovinu na put evro-atlantskih integracija i preokrenuti ekonomsku situaciju, predizborna kampanja se može pretvoriti u javnu debatu o načinima da se ostvari napredak - a to će donijeti brojne prednosti cijeloj zemlji i svim ljudima u njoj.

U isto vrijeme, naglasio je, stranke mogu iskoristiti preostalih pet i po mjeseci kako bi usvojile, čak i u ovoj kasnoj fazi, reforme koje se tiču pristupanja EU, a koje će u isto vrijeme pomoći da se obnovi ekonomija.

“Vrijeme predizborne kampanje ne znači da se ništa konstruktivno ne može uraditi,” rekao je Inzko.