Instruktori, komisije
0

Iskorijenjeno mito za vozačke ispite?

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je prije nekoliko godina bila javna tajna da se ne može položiti vozački ispit bez priložene koverte sa novcem ili, kako se to u narodu kaže, bez 'štele'. Korupcija, inače sveprisutna u našem društvu, prilikom polaganja vozačkih ispita bila je stvar prećutne saglasnosti članova komisije i kandidata koji polažu ispit. Davanje i primanje mita se samo po sebi podrazumijevalo, pa čak i ako ste savršen vozač.

No, kako se problemi društva, pa čak i tako ozbiljni kao što je korupcija, mogu riješiti ozbiljnim radom i angažmanom vlasti, pokazuje upravo primjer sistema polaganja vozačkih ispita.

Naime, nadležnost za ove poslove prije dvije godine je sa ministarstava unutrašnjih poslova prenesena na nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja i nauke. Time su nastupile određene izmjene, koje su korumpiranim ispitivačima i kandidatima suzile prostor za manevar, odnosno za traženje novca za položeni ispit.

Sead Karaman, predsjednik Saveza autoškola Federacije BiH, za Sarajevo-x.com pojašnjava da sadašnji sistem ispitivanja garantuje svim kandidatima koji su naučili voziti uspješno polaganje ispita bez davanja mita. Po novom sistemu u Kantonu Sarajevo određeno je pet putanja na kojima kandidat vježba vožnju, a na jednoj od tih putanja kandidat polaže svoj ispit.

"Sada umjesto dva člana komisije koji ispituju kandidata, u automobilu prilikom polaganja ispita sjede jedan član komisije i instruktor kandidata. Time je odmah uklonjena mogućnost da ispitivač 'obori' kandidata dok mu ovaj ne da mito, kao što se dešavalo ranije. Nema više namjernog navođenja od strane ispitivača kako bi kandidat što prije pogriješio i pao na ispitu. Kandidat vozi putanjom koju sam izvuče i na kojoj je već ranije vježbao“, ističe Karaman.

Priznaje da, iako su se dokazale sve prednosti ovakvog polaganja, uvijek postoji mogućnost zloupotrebe i način da se iznudi novac.

"Korupcija je moguća ukoliko član komisije i instruktor imaju dogovor da kandidata uporno obaraju bez ikakvog valjanog razloga, dok ovaj ne ponudi novac. No, mi savjetujemo sve da te pare zadrže, a korumpirane ispitivače prijave“, poručuje Karaman.

Oblast polaganja vozačkih ispita u nadležnost Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo prešla je 1. novembra 2007. godine, a tokom prošle godine vozački ispit je polagalo 7.300 kandidata.

Stručni savjetnik u ministarstvu Sretko Žmukić u razgovoru za naš portal potvrdio je da su istinita ranija iskustva vozača da je bez podmićivanja bilo teško doći do vozačke dozvole. Iako je broj ovakvih slučajeva izuzetno smanjen, i dalje postoji određeni broj ispitivača koji kaljaju svoju profesiju i traže mito.

"Tokom ispita vozi se otprilike pola sata i nema obaranja prije završetka ispita, niti vraćanja na početak. Ta putanja ujedno sadrži sve dionice na kojima kandidat može dokazati da je naučio voziti“, ističe Žmukić.

Prema njegovim riječima, prijava za neregularnosti tokom polaganja ispita je bilo i oni koji su prijavljeni su i sankcionisani. Do sada je ministarstvo zbog nedozvoljenih radnji iz službe otpustilo trojicu ispitivača, odnosno članova komisije.

Ukupna prolaznost na ispitima za vozačku dozvolu iznosi 52 posto. Žmukić napominje da ministarstvo ima dobru saradnju sa 52 autoškole, koliko ih ima u Kantonu Sarajevo, te da zajedno nastoje afirmisati profesionalizam i ugled u ovoj profesiji.