"Sat za planetu Zemlju"
0

VIDEO / Isključite svjetlo!

Sarajevo-x.com
Portal Sarajevo-x.com pridružuje se milijardama učesnika globalne akcije "Sat za planetu Zemlju", te poziva sve svoje čitaoce da od 20:30 pa sve do 21:30 sati isključe svjetla u svojim domovima i uredima.

Kako je najavljeno, u Bosni i Hercegovini svjetla će se u toku ovog sata ugasiti u Sarajevu, Banjoj Luci, Livnu, Mostaru, Brčkom, Bugojnu, Bijeljini, Tuzli i Zenici, uz nadu da će se i drugi gradovi i opštine uključiti u projekat za zaustavljanje klimatskih promjena.

Planirano je da u Sarajevu na sat vremena budu isključena svjetla zgrade državnih institucija, sebilja, Akademije likovnih umjetnosti BiH, Katedrale Srca Isusova, Saborne crkve i Ali-pašine džamije. U Banjoj Luci u tami će biti Pošta RS, park Petar Kočić, Banski dvor, Muzički paviljon, Muzej savremene umjetnosti, Gradska uprava i Gospodarska ulica. U Tuzli, Zenici i Bijeljini ugasit će se svjetla u zgradama opština, u Bugojnu svjetla gradske gimnazije, a u Brčkom na Bulevaru mira, pješačkoj zoni, zgradi vlade, policije, Direkcije za finansije i gradske Vijećnice.

U svijetu će biti isključena svjetla Eiffelovog tornja, sidnejske opere, piramida u Gizi, tornja u Tokiju, Branderburške kapije u Berlinu, tornja Burj Khalifa u Dubaiju, spomenika mira u Hirošimi, fontane Trevi u Rimu i kosog tornja u Pizi, te mnogih drugih spomenika i gradova.

Udružimo snage za uključivanje ekološkog alarma ovim simboličnim činom.