Sud BiH
0

Iskazi bivših zatočenika iz kule

FENA
Dva bivša zatočenika iz Kule kod Sarajeva govorila su o dešavanjima u tom logoru, ne spominjući optužene.

Rešad Brdarić, bivši zatvorenik iz Kule, kao svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da su se četiri zatvorenika vratila u ćeliju s "plavim otocima", za koje su rekli da su zadobili od "stražara koji ih je udarao kundakom".

  • Zatvorenici Dervo Vihorac, Džafer Turković, Husko Ramović i Alija Dević vratili su se u ćeliju. Rekli su da ih je udarao stražar kundakom, nogom, šakama... Imali su vidne povrede na licu, a žalili su se i na bolove u leđima, kazao je Brdarić tokom direktnog ispitivanja.

Za razliku od ovog dijela iskaza, odbrana tvrdi da je svjedok u izjavi datoj Tužilaštvu BiH naveo da je ove zatvorenike "tukao Luka Majstorović, koji ih je ispitivao".

Svjedok je na to kazao da ih je "tukao i stražar i isljednik". Za Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića svjedok je kazao da ih ne poznaje i da nije za njih čuo dok je bio zatočen na Kuli. Tužilaštvo BiH tereti Lalovića i Škiljevića da su tokom 1992. godine "vršili nadzor nad uslovima zatočenja, te određivali dnevni režim zatočenih", od kojih su neki izgubili na težini, a bili su lišeni medicinske pomoći, "što je za posljedicu imalo smrt nekih osoba".

Prema optužnici, Lalović je bio upravnik Kazneno-popravnog doma "Butmir" na Kuli, a Škiljević njegov zamjenik. Svjedok Brdarić je ispričao da je prije hapšenja živio u Kasindolskoj ulici u Sarajevu, odakle je, zajedno s još 38 muškaraca, odveden na Kulu 14. maja 1992. godine.

  • Kad smo dovedeni na Kulu, morali smo stajati s rukama iznad glave, prislonjeni uza zid. Tada su jednog čovjeka udarili nogom. Podijeljeni smo u dvije grupe, od kojih je u jednoj bilo 17 ljudi. Mi smo zatvoreni u prvu ćeliju s lijeve strane. Ostali su zatvoreni u ćeliju do nas, kazao je svjedok. Ispričao je da su u ćeliji najduže spavali "pola sata, zbog straha", i to na nekom od devet kreveta "bez posteljine i ćebadi" ili na podu.
  • Iz ćelije nismo mogli izići osim jednom dnevno, kada smo dobijali obrok. Vodu smo dobijali u jednom kanisteru, kazao je svjedok, istaknuvši da "nisu tražili, niti dobijali medicinsku pomoć".

Svjedok je ispričao i da je "vidio Momčila Mandića dok je bio zatvoren na Kuli". Mandić je, kao bivši ministar pravde Srpske Republike BiH, optužen zbog ratnog zločina, ali je nepravosnažnom presudom Suda BiH oslobođen optužbi.

Svjedok Brdarić je na Kuli bio zatvoren sedam dana, a pušten je uz pomoć jednog policajca. Prema saznanju svjedoka, ostali zatvoreni iz Kasindolske su pri njegovom izlasku "svi bili živi i zdravi".

Zatvorenici iz Kasindolske, njih 37, ubijeni su i njihova tijela su pronađena 2007. godine u masovnoj grobnici na Romaniji.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH bio je Suvad Korjenić, također bivši zatvorenik iz Kule, koji je u ovom logoru proveo deset dana. I ovaj svjedok je kazao da, dok je bio zatočen, "nije čuo za Lalovića i Škiljevića".

  • Ne znam ko nas je obezbjeđivao na Kuli. Ali stražari nisu bili loši. Prvi dan po dovođenju na Kulu, 10. ili 11. maja, nismo hranu dobili 30 sati. Samo nam je ubačena kanta u ćeliju da vršimo nuždu, kazao je Korjenić, koji je na Kulu doveden zajedno s još 34 muškarca iz naselja Dobrinja.

Svjedok se prisjetio da su jedne noći "svi bili izvedeni na plato" i trojica naoružanih ljudi su im naredila da legnu, a psu vučjaku da ih liže. Svjedok nije precizirao koliko je to trajalo. Korjenić je kazao da "nije odvođen na obavljanje radova", te da su iz njegove ćelije na rad išla samo dvojica zatvorenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. mart, javio je danas BIRN-Justice Report.