Sud BiH
0

Iskaz svjedoka tužilaštva u predmetu Kličkovič i ostali

FENA
Senad Osmanagić, svjedok Tužilaštva na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi, govorio je o napadu na Arapušu i učešću napoznatih vojnika u ubistvu jedne osobe u tom naselju.
  • U noći 19. aprila 1992. godine, grupa rezervnih policajaca iz Gornjih Petrovića ispaljivala je svijetleće metke prema nama, što sam odmah prijavio dežurnom policajcu u Krupi. On je, dok sam još bio na vezi, javio drugom dežurnom u policiji u Jasenici i kazao mu da je u Arapuši sve krenulo po planu, prisjetio se Osmanagić, koji je u to vrijeme bio rezervni policajac.

Za učešće u nizu zločina počinjenih tokom 1992. godine na području Krupe, terete se Gojko Kličković, Jovan Ostojić i Mladen Drljača, javio je danas BIRN-Justice Report.

  • Arapuša je naredno jutro, 20. aprila, bila blokirana, u totalnom okruženju mase ljudi, među kojima je bilo i naših komšija, rekao je svjedok.

Mještani tog naselja, kako je istakao Osmanagić, tražili su da odu na lijevu obalu rijeke Une ili u Donje Agiće, ali im je to onemogućeno.

  • Kazali su nam da su im upali pripadnici ‘Zelenih beretki’, te da se moramo kretati prema Sanskom Mostu. Nismo htjeli napustiti svoje domove, ali bili smo prisiljeni na to, objasnio je Osmanagić.

U optužnici stoji da su 1. maja 1992. godine, "po naredbi Gojka Kličkovića", mještani Arapuše, Zalina i Potkalinja morali prisilno napustiti svoje domove i otići u Sanski Most.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Osmanagić je kazao da nije čuo da je Kličković sudjelovao u zločinima u Krupi.

Osmanagić je dodao da je u naselju Arapuša ubijena jedna žena, te da pretpostavlja da vojnici koje nije poznavao nisu znali da su je ubili pošto se skrivala u toaletu u kući.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su "srpski vojnici" 24. aprila 1992. godine dopustili grupi pripadnika paravojne formacije da uđu u Arapušu, nakon čega su pljačkali i pretukli nekoliko osoba te ubili jednu ženu.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 3. mart.