BiH
45

Isaković: Žene trebaju dati puni doprinos društvu

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavljanje aktivnosti institucija, nevladinih organizacija i ostalih aktera u vezi s djelovanjem u prirodnim katastrofama u rodnom kontekstu i s akcentom na prošlogodišnje poplave u Bosni i Hercegovini bio je cilj sjednice "Rod i prirodne katastrofe" koji je danas u Sarajevu organizirala Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) uz podršku Agencije za ravnopravnost spolova BiH i Misije OSCE-a u BiH.

Upriličena je i dodjela nagrada za doprinos ravnopravnosti spolova za 2014. godinu.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović- Hadžiabdić istakla je da vremenske nepogode ne pogađaju jednako sve stanovništvo. Kako kaže, žene su kao marginalizirana grupa više pogođene, jer neadekvatnim procedurama budu razdvojene u porodici te njihove vještine nisu adekvatno prepoznate tokom vremenskih nepogoda.

"Međutim, evidentno je da se žene vrlo dobro snalaze u takvim situacijama", kazala je Filipović-Hadžiabdić, dodajući da je neophodno raditi rodne analize i pripremiti rodno osjetljive procedure za eventualne nepogode.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Mirsad Isaković kazao je da su na današnjoj sjednici željeli ukazati na probleme u porodici, društvu i u odnosima između žena i muškaraca.

S tim u vezi, kaže, Komisija je upozorila sve nivoe vlasti u BiH da su po zakonu dužni osigurati da određeni procent žena bude zastupljen u vlasti.

Poručio je da ženama mora biti pružena šansa jer i one trebaju dati puni doprinos društvu.

Predstavnik Misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin naglasio je da su poplave i klizišta pokazali da je potrebno podrobnije se baviti pitanjem ravnopravnosti spolova u kontekstu prirodnih katastrofa.

Zaključio je da se u kriznim situacijama ne smiju zaboraviti pitanja ljudskih prava i ravnopravnosti spolova već im treba dati još veći značaj te izrazio nadu da će zaključci sjednice postati "dijelom dokumenata koji su trenutno predmet revizije".