BiH
168

Isa-begov hamam u Sarajevu će biti otvoren do kraja ove godine

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Svi radovi na rekonstrukciji Isa-begovog hamama trebali bi biti završeni do kraja ove godine, kada bi trebalo uslijediti i otvaranje ovog reprezentativnog objekta za grad Sarajevo, kazao je za Klix.ba direktor Vakufske direkcije Sarajevo Senaid Zajimović.

Inače, otvaranje objekta bilo je planirano do oktobra ove godine, no došlo je do neznatnog kašnjenja zbog određenih problema u nabavci specifičnih materijala potrebnih za rekonstrukciju.

"Morali smo u Turskoj tražiti 115 ukrasnih ljiljana koji idu iznad prozora na hamamu, kao i specijalne pločice za sam prostor hamama, kako bi sve bilo prema originalnom projektu. Isto tako, usporila nas je i štuko dekoracija smještena između prozora i ukrasnih ljiljana. Međutim, pločice su već dopremljene, a ljiljane smo pronašli i tek ih trebamo dopremiti, tako da ćemo ubrzo završiti i preostale radove", ističe Zajimović.

Pojašnjava da fasadu nisu mogli raditi prije štuko dekoracije, a nisu mogli ni postavljati sanitarije u hamamu, prije nego što postave pločice.

"Dio fasade od Careve džamije je urađen, a sada postavljamo skelu na čeonu stranu kako bismo tu počeli postavljanje fasade. Ostali su nam još i određeni restauratorski radovi u unutrašnjosti objekta, no sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine, kada će uslijediti i otvaranje objekta. U tome nas jedino može omesti loše vrijeme, jer se fasada ne može raditi ako je temperatura niža od pet stepeni", kaže Zajimović.

Direkcija vakufa Republike Turske je za rekonstrukciju ovog objekta osigurala 2,6 miliona KM, a projekt obnove hamama provode u saradnji sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH. Hamam će tako uskoro biti spreman za sve čemu je namijenjen, u centralnom dijelu će biti smješteno tursko kupatilo sa saunama, dok će u lijevom i desnom krilu biti 19 hotelskih soba, restoran i drugi sadržaji. Objektom će upravljati Islamska zajednica u BiH.