Potpisivanje SSP-a sa BiH
0

Irsko "ne" pokvarilo raspoloženje

FENA
Jedina izvjesnost današnjeg redovnog zasjedanja ministara vanjskih poslova Evropske unije je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), iako ranije potvrđeni termin za 16 sati, ponovo nije sasvim izvjestan. Slučaj “Irska” sve je istumbao!

Ma koliko su se jutros po dolasku u kongresnu dvoranu u Luxembourgu, šefovi diplomatije EU-a trudili da prvim retoričkim nastupima za medije ublaže šokirajući ishod irskog referenduma od prošlog četvrtka, već nakon prvih nekoliko sati zasjedanja postalo je očigledo da će ranije najavljeni dnevni red, na kojem je visoko mjesto bilo predviđeno i za raspavu o Balkanu, biti ispreturan i pomjeran za kasnije popodnevne sate.

Glavnu riječ danas ima irski šef diplomatije Michael Martin u namjeri da objasni ostaloj 26-orici ministraima EU-a i predstavnicima Evropske komisije kako se moglo dogoditi da članica Unije na koju je u proteklih 35 godina iz zajedničkog budžeta utrošeno oko 62 milijadi eura za izlazak iz siromaštva - ponovo nakon 2001. godine kada je na isti način odbila ugovor iz Nice, odbije zajednički ispregovarani reformski ugovor iz Lisabona.

Evropska unija je još uvijek u šoku zbog neminovnog nastavka petogodišnje institucionalne krize i opasnosti da se proces daljnjeg proširenja, u najblažem slučaju, uspori u odnosu na ranije utvrđenu dinamiku i obećanja koja su balkanskim zemljama data posjednjih mjeseci.

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn pokušao je, međutim, ublažiti opravdanu zabrinutost da bi zbog ponovnog bavljenja samom sobom EU mogla zaboraviti obaveze prema zemljama koje aspiriraju ka prudruženom ili punopravnom članstvu.

"Rezultati irskog referenduma neće imati ozbiljniji uticaj na dobre rezultate koje ostvarujemo u procesu pridruživaja i reformskim procesima, niti na već otvorene pregovore o pristupanju s Hrvatskom i Turskom. Jedinstveni stav svih članica Evropske unije je da se proces stabilizacije, reformi i evropskih integacija nasavi kako bi se svim zemljama zapadnog Balkana osigurala izvjesna evropska perspektiva", izjavio je Rehn.

On je najavio da će ministri tokom popodnevnog zasjedanja usvojiti "ohrabrujuće zaključke o Balkanu" u kojima će se "pozdraviti potpisivaje SSP-a sa BiH, početak pregovora o bezviznom režimu sa svim zemljama regije, napredak u pregovorima o formiranju proevropske vlade u Srbiji, te okončanje općih izbora u Makedoniji".

Predsjedavajući Vijeća ministara EU-a slovenski šef diplmatije Dimitrij Rupel u prvim današnjim izjavama je međutim bio nešto oprezniji.

"Potrebno nam je izvjesno vrijeme da se posavjetujemo, da promislimo i proanaliziramo situaciju nakon irskog referenduma. Prvi nam je zadataka da saslušamo irskog kolegu Martina i da nam objasni kako Irci danas gledaju na ishod referenduma o reformskom ugovoru i kako da nađemo pametan izbor za Evropsku uniju. Problem očito postoji, ali mislim da moramo nastaviti s ohrabrivanjem proevropskog raspoloženja u ostalim zemljama kako bismo u narednim sedmicama nastavili proces ratifikacije Lisabonskog ugovora, jer moramo raditi na tome da EU i dalje igra veoma važnu ulogu na globalnom planu", kazao je Rupel.

Bilo kako bilo, javlja dopisnik RDW-a, bh. delegacija je na okupu u Luxembourgu, svi tehnički preduslovi za ceremoniju potpisivanja SSP-a su ispunjeni i većina gostiju iz Sarajeva već tokom večeri će biti kod kuće, naravno bez SSP-a, kojeg će u Sarajevo donijeti predsjedavajući Vijeća mnistara Nikola Špirić tokom sutrašnjeg dana.