BiH
9

Irski ministar: Bez provođenja presude Sejdić-Finci BiH ne može u EU

Anadolija
Paschal Donohoe (Foto: AFP)
Paschal Donohoe (Foto: AFP)
Ministar Republike Irske za evropske poslove Paschal Donohoe, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, večeras je govorio o temi "Iskustvo Irske u Evropskoj uniji i perspektive proširenja EU-a", na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, pritom kazavši kako je budućnost BiH u EU, uz potrebne reforme koje se očekuju od BiH, posebno naglasivši provedbu presude Sejdić-Finci.

"BiH je u postratnom periodu ostvarila značajan napredak i to je najbolji dokaz da političari ove zemlje mogu sarađivati. EU vam dodatno može pomoći da napredujete. Zato ću večeras govoriti o iskustvu Irske u EU kako bi vam na taj način pomogli", rekao je on, naglasivši kako je članstvo Irske u EU donijelo mnoge koristi za tu zemlju.

"Irska je prije 40 godina postala članica EU-a i od tog momenta naša zemlja se mnogo promijenila i povećala je stepen integracije sa vanjskih svijetom. Također, za 60 posto su uvećana naša prosječna primanja, ekonomija Irske je sada globalizirana i više ne ovisi o britanskoj ekonomiji. Sada smo članica jedinstvenog evropskog tržišta od 500 miliona korisnika, koje nam otvara velike mogućnosti", kazao je Donohoe.

Smatra da su najveće prednosti EU-a to što članicama daje veće slobode i čini ih jednakim partnerima bez obzira na veličinu zemlje i broj njenih stanovnika.

"EU nam je omogućila da imamo kvalitetnije obrazovanje, čišći okoliš, bolje institucije, zakone, jednakosti i široke slobode za sve građane. Mi smo prihvatili vrijednosti EU-a koje se temelje na četiri temeljne slobode, a to su sloboda kretanja roba, ljudi, kapitala i pružanja usluga. EU nam je otvorila velike mogućnosti za slobodno kretanje i rad u drugim evropskim zemljama. Postali smo jednaki i partneri sa svim drugim zemljama u EU", istakao je ministar.

Ipak, prema njegovom mišljenju, pored mogućnosti postoje i izazovi unutar EU sa kojima se suočavaju i sve članice te zajednice.

"EU je tokom posljednjih pet godina doživjela turbulencije kada je čak i njena egzistencija dovedena u pitanje. Ali, to se nije desilo. EU kroz krize pokušava jačati svoju političku i ekonomsku integraciju. Tako se i kod nas u Irskoj osjetila visoka nezaposlenost, a posebno među mladima. Mnogi su bili zabrinuti da bi članstvom u EU mogli izgubiti i nacionalni suverenitet", istakao je on, napominjući da se u EU moraju poštovati dogovoreni zakoni i pravila Unije.

"Članice EU-a moraju poštovati dogovorena pravila i zakone kako bi bili snažniji kao zajednica. Ali, najvažnija lekcija jeste da je EU zajednica vrijednosti koja svim ljudima daje jednake šanse. EU je velika šansa za sve zemlje članice koje su kroz promjene postale još snažnije i stabilnije", kazao je irski ministar.

Na kraju je poručio kako Irska želi pomoći svim zemljama Balkana i BiH da što prije postanu članice EU-a.

"Irska podržava proširenje EU i na druge zemlje, a posebno na Balkan. Želimo posebno pomoći BiH da postane članica EU-a. Vaša budućnost može biti bolja u EU. Članstvo u EU bi vam pružilo velike mogućnosti, povećao životni standard građana, osigurao vladavinu prava, ali i široke slobode za sve građane. No, prije svega, bh. političari moraju provesti presudu u slučaju Sejdić-Finci i okončati diskriminaciju nakon čega može nastaviti put prema EU", rekao je ministar Donohoe.

Večerašnjem predavanju ministra Republike Irske za evropske poslove prisustvoao je i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Davidi, veliki broj profesora i studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i drugi gosti.