BiH
0

Irska vlada donirala 150.000 eura ICMP-u

NINA
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) dobila je jučer donaciju od vlade Irske za financiranje rada u bivšoj Jugoslaviji.

Kako je priopćeno iz ICMP-a, donacija od 150.000 eura je prvi dio dvogodišnjeg doprinosa, a vlada Irske se obavezala da će isti iznos donirati i u 2006.

Već duže vrijeme irska vlada podržava aktivnosti ICMP-a, koji od 2002. nastoji osigurati suradnju između vlada i nadležnih institucija po pitanjima nestalih osoba.

ICMP je međunarodna organizacija koju u potpunosti financiraju vlade donatori. Ova financijska pomoć omogućava rad forenzičkih antropologa i arheologa na masovnim grobnicama, te rad osoblja koje radi u laboratorijima ICMP-a na izdvajanju DNK profila iz kostiju i iz krvnih uzoraka članova porodica nestalih osoba.

Također, pomoć će se koristiti i za druge programe ICMP-a kako bi se pomoglo članovima porodica nestalih osoba i lokalnim vladama.

Aktivnosti ICMP-a također podržavaju vlade Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske, Velike Britanije, Švicarske, Danske, Norveške, Islanda, Švedske, Finske, Njemačke, Grčke, Svete Stolice i Evropske unije.