Susret Alkalaj-McCabe
0

Irska će podržati kadidaturu BiH za članicu Vijeća sigurnosti

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 15. juna 2009. godine sa nerezidentnim ambasadorom Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Patrickom McCabeom.

Ministar Alkalaj je upoznao ambasadora McCabea sa trenutnom političkom situacijom u zemlji, s posebnim naglaskom na nastojanja BiH da što prije ispuni uvjete postavljene u Mapi puta za liberalizaciju viznog režima sa EU.

Upoznao je ambasadora McCabea i sa trenutnim napretkom u ispunjavanju uvjeta i ciljeva potrebnih za transformiranje OHR-a u EUSR, s čim u vezi je istakao da postojanje OHR-a u BiH ne smije i ne može biti prepreka za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Ambasador McCabe je informirao ministra Alkalaja da je Vlada Irske donijela odluku o nastavku učešća irskih vojnika u misiji EUFOR-a u BiH, te naglasio da će njegova zemlja nastaviti podržavati BiH, ali da, također, očekuje da vidi jasne korake i napredak u reformskim procesima.

Izrazio je zadovoljstvo kandidaturom BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a, naglasivši da će je Irska podržati. Izrazio je nadu da će Generalna skupština OUN-a u oktobru izabrati BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti. Također, ambasador McCabe je istakao važnost što skorijeg potpisivanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Irske.