BiH
381

Irfan Čengić: Izbori nisu takmičenje kandidata u broju rođaka, prijatelja i komšija

Piše: Er. M.
Irfan Čengić
Irfan Čengić
Kandidat SDP-a BiH za Općinsko vijeće Stari Grad Irfan Čengić kazao je kako lokalni izbori nisu takmičenje koji kandidat ima više rođaka, prijatelja, komšija i poznanika da ga izaberu u vijeće već da se ovim izborima biraju ljude koji će zastupati interese građana u lokalnim parlamentima.

Čengić je kazao kako se tokom četiri godine rada u Općinskom vijeću Stari Grad, trudio da mu ne bude jedina referenca "on je najmlađi vijećnik", već da se borio da budem jedan od aktivnijih predstavnika građana.

"Mislim da sam u tome i uspio jer sam pored velikog broja predloženih inicijativa, na sjednicama predlagao veliki broj akata kao i amandmana. Smatram da je je obaveza izabranih dužnosnika nakon obavljenog mandata položiti račune građanima koji su vas izabrali, jedini sam vijećnik koji je ranije ove godine dostavio svim građanima izvještaj o svom radu u vijeću", rekao je Čengić za Klix.ba.

S obzirom na to da obnaša dužnost generalnog sekretara SDP-a BiH, Čengića smo pitali zašto se odlučio ostati u lokalnoj politici.

"Smatram da je lokalna politika najbliža čovjeku i da se tu može riješiti najviše životnih problema građana upravo zbog toga sam aktivan u lokalnoj politici. Nažalost lokalni izbori velikim brojem kandidata i državnim temama na neki način gube značaj", kazao je Čengić.

Ističe da građani moraju shvatiti da ovo nije konkurs koji kandidat ima više rođaka, prijatelja, komšija i poznanika da ga izaberu u vijeće, na ovim izborima biramo ljude koji će zastupati interese građana u lokalnim parlamentima.

"Pozivam sve građane da ne glasaju na izborima za prijatelje i rodbinu već za ljude koji će ih najbolje predstavljati u lokalnim parlamentima i zastupati njihove interese", dodao je Čengić.

Na pitanje kako očekivanja ima Socijaldemokratska partija od predstojećih izbora odgovara da je SDP 2014.godine doživio poraz na općim izborima u BiH i da je Ivica Račan rekao da se izbori smiju izgubiti ali obraz nikada.

"Mi obraz nismo izgubili i nakon provedeni unutarpartijskih reformi kao što je izbor rukovodstva po sistemu 'jedan član-jedan glas' osjetan je povratak povjerenja građana u SDP", rekao je Čengić.

Ističe da im je cilj povećati broj glasova u odnosu na 2014.godinu, zadržati 6 gradonačelničkih/načelničkih mjesta sa kojima ulaze u izbore, kao i ostvariti nova načelnička mjesta.

"Dakle očekujemo rast povjerenja građana u SDP, a da će vladajuća koalicija izgubiti određenih broj načelničkih mjesta i veliki broj glasova u odnosu na 2014.godinu. Dodatne napore ćemo uložiti u zajednički nastup ljevice u Općinskim vijećima nakon izbora, oko čega postoji načelni dogovor", kazao je Čengić.

Kako kaže u naredne četiri godine ako bude izabran u Općinsko vijeće Stari Grad građanima obećava da će se maksimalno truditi kako bi se realizovali unaprijed definisani programi.

"Mi smo još prije četiri mjeseca u Starom Gradu predstavili naš program koji sadrži 10 oblasti i konkretne programe i projekte za svaku od oblasti. Međutim izdvojio bih 6 projekata iz tog programa a to su: projekat Nova Dariva za nove generacije, rješavanje problema minibuskog prevoza u Starom Gradu, izgradnja dvorane i stadiona osnivanja fonda za opremanje škola, osnivanje centra za zdravo starenje i renoviranje Doma zdravlja u Starom Gradu", rekao je Čengić.

Zaključuje da su ovo samo od neki od projekata iz njihovog programa te da je ključna stvar što imaju jasan i konkretan program kao i tim ljudi koji se spreman da isti implementiraju.