Mottaki u Predsjedništvu BiH
0

Iran želi sa BiH proširiti ekonomsku i trgovinsku saradnju

Sarajevo-x.com
Manouchehr Mottaki i Haris Silajdžić
Manouchehr Mottaki i Haris Silajdžić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran dr. Manouchehra Mottakija. Sastanku su prisustvovali i Nina Sajić, savjetnica u Kabinetu Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH, te Nerkez Arifhodžić, savjetnik u Kabinetu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH.

Pozdravljajući ministra Mottakija i njegovu delegaciju, dr. Silajdžić je izrazio nadu da će sastanak doprinijeti razvoju bilateralnih odnosa i unapređenju ekonomske saradnje dvije prijateljske zemlje.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o važnijim pitanjima, kako na Bliskom Istoku i Zapadnom Balkanu, tako i na evropskom, odnosno svjetskom planu.

Na početku svoje prve posjete BiH, ministar vanjskih poslova Irana je informisao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH o nedavno održanoj konferenciji u Teheranu, pod sloganom "Nuklearna energija za sve, nuklearno oružje ni za koga“, kao i o svim drugim važnijim pitanjima koja se tiču regionalne i svjetske političke scene. Također je rekao da Islamska Republika Iran želi sa BiH proširiti ekonomsku i trgovinsku saradnju, te tom prilikom prenio pozdrave predsjednika Ahmadinedžada članovima Predsjedništva BiH, sa željom da uskoro posjete Iran.

Sastanak u Predsjedništvu BiH
Sastanak u Predsjedništvu BiH
Predsjedavajući Silajdžić je istakao da je strateški cilj Bosne i Hercegovine da što prije postane punopravna članica NATO-a i Evropske unije, te da naša zemlja mora voditi računa o tim strateškim interesima, koji se tiču njene sigurnosti i sigurnosti njezinih građana pri donošenju odluka u međunarodnim forumima, uključujući i u Vijeću sigurnosti UN-a. Predsjedavajući Silajdžić je također rekao da je BiH potpisnica Povelje o neširenju nuklearnog naoružanja, te da, kao takva, u potpunosti podržava rad Agencije za nuklearnu energiju, kao i njezine odluke.

Predsjedavajući Silajdžić je konačno konstatovao da je globalna recesija ubrzala procese transfera i ekonomske dinamike prema Aziji, što BiH, sa njenim potencijalima, dovodi u novu poziciju i omogućava veća ulaganja privrednika Irana u njezin razvoj, tim prije što je pitanje energije pitanje budućnosti svake zemlje i civilizacije uopće.

Na kraju sastanka, predsjedavajući Silajdžić je zamolio ministra Mottakija da također prenese pozdrave predsjedniku Ahmadinedžadu.