BiH
0

Irak: novi snimak navodnog Saddama i nova masovna grobnica

Klix.ba
Arapski televizijski kanal Al-Arabiya iz Dubaia emitirao je jučer tonsku traku koju je navodno snimio Saddam Hussein - pozivajući Iračane da se bore protiv američke okupacije.

Snimak je emitiran jučer, na 35. godišnjicu revolucije koja je partiju Baath Saddama Husseina dovela na vlast.

Osoba koja govori na traci - osuđuje nedavno formiranje iračkog Upravnog Savjeta. To ukazuje na mogućnost da je Saddam Hussein još uvijek živ - pod uslovom da je snimak autentičan. Inače, govornik na traci Upravni Savjet naziva slugama okupacionih vlasti, a za predsjednika Busha i britanskog premijera Blaira tvrdi da su govorili laži kako bi opravdali rat poveden protiv Iraka.

Inače, američke snage u Iraku su ovih dana u pojačanoj pripravnosti - predviđajući da bi Saddamovi lojalisti mogli pojačati napade na koalicione snage - obilježavajući nekoliko godišnjica vezanih za bivši režim. Ulice Bagdada su, međutim, danas mirne i američke patrole nisu izvijestile o bilo kakvim problemima. U medjuvremenu su američki vojnici na području sjevernog Iraka pronašli masovnu grobnicu u koja sadržava tijela do 400 osoba.

U saopćenju vojske se kaže da američki istražitelji rade na ovoj lokaciji u regionu Al Hatra, južno od grada Mosula. Vojni izvori saopćavaju da na osnovu podataka koje im je omogućilo lokalno stanovništvo grobnica mozda sadržava između 200 i 400 tijela.

Francuska novinaska agencija navodi riječi žitelja koji kažu da se radi o tijelima Kurda koje je pobio režim Sadama Huseina. A americki senator Dick Durbin navodi da je direktor Centralne obavještajne agencije CIA Georg Tenet kazao da je jedan zvaničnik Bijele kuće insistirao da se nesigurne informacije koje se tiču iračkih nuklearnih ambicija uključe u predsjednikovo obraćanje naciji u Januaru.

Senator Durbin je kazao da je gospodin Tenet naveo ime zvaničnika tokom jučerašnjeg svjedočenja u Kongresu. Gospodin Tenet je prihvatio odgovornost za to što nije izuzeo ovu dikreditiranu informaciju iz predsjednikovog govora. Međutim, senator Durbin postavlja pitanje zašto je Bijela kuća toliko insistirala da koristi sumnjivu informaciju. Glasnogovornik Bijele kuće je odbio senatorove primjedbe kao nesuvisle i kazao da je smiješno pomisliti da je administracija predsjednika Busha vršila pritisak na CIA.

Izvor: Glas Amerike.