BiH
0

Ipak se radi o terorizmu: Sud BiH odredio pritvor uhapšenima u akciji Beneluks

Piše: E. F.
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor uhapšenima u akciji Beneluks, a koje se sumnjiči za krivično djelo terorizma, saznaje Klix.ba.

Na osnovu dokaza koje je Tužilaštvo BiH predočilo Sudu BiH ustanovljeno je da se u ovom slučaju ipak radi o krivičnom djelu terorizma.

Podsjećamo, u akciji Beneluks uhapšeno je pet osoba, a pritvor je predložen i određen za četiri osobe i to Envera Džanku, Adisa Ramića i Amara Šljivu, sva trojica državljani BiH, te Osmana Abdel Selama, državljanina Švedske arapskog porijekla.

Mjera pritvora prema osumnjičenima predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

Također, mjera pritvora za osumnjičenog Osmana Abdel Salama predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, jer se radi o državljaninu Švedske, koji bi bjekstvom mogao postati nedostupan pravosuđu BiH.

Pod sumnjom da su počinili krivično terorizma osumnjičeni su se našli nakon što je kod njih prilikom pokušaja da je prenesu preko granice pronađena eksplozivna naprava velike razorne moći.

Prema informacijama Tužilaštva BiH, osumnjičeni su pomenutu eksplozivnu napravu trebali dostaviti u jednu od skandinavskih zemalja, a bila je namijenjena za teroristički napad.

Švedski mediji demantovali su navode tužilaštva te ustvrdili da je bomba, sudeći prema njihovoj istrazi, bila namijenjena za upotrebu u obračunu kriminalnih bandi.