BiH
0

IOM u Brčko Distriktu otvorio migracioni servisni centar

FENA
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) otvorila je u Brčkom Migracioni servisni centar (MSC) , a do kraja mjeseca će otvoriti i u Bihaću i Istočnom Sarajevu - Palama, da bi pružila informacije i savjete o prilikama za legalne migracije u i iz zemalja Evropske unije, Švicarske i nekih prekookeanskih zemalja, u okviru projekta “Migracije za razvoj na zapodnom Balkanu - MIDWEB“.

MIDWEB je projekt koji IOM provodi u saradnji sa Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjegla lica (MARRI), njemačkom Saveznom kancelarijom za migracije i izbjeglice i bečkim Institutom za migracije i izbjeglice za međunarodne ekonomske studije, a provodi se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu, pod okriljem UN rezolucije 1244, Makedoniji i Srbiji, tokom perioda od 22 mjeseca.

Cilj projekta je, kako se navodi u saopćenju IOM-a, promoviranje regularnih migracija u zemlje Evropske unije i druge zemlje te mobilnost između država na Balkanu.

Ovaj projekt uključuje direktno pružanje usluga potencijalnim migrantima o radnim migracijama i rizicima koje nosi neregularna migracija kroz migracione servisne centre, izgradnju kapaciteta javnih ustanova i javnih zavoda za zapošljavanje u razvoju i praksi politike radnih migracija.

Migracioni servisni centri nude i informacije o prilikama za zaposlenje i studiranje u inostranstvu, kao i procedurama za dobijanje viza, pristupu zdravstvenom osiguranju i obrazovnom sistemu i druge korisne informacije kada neko razmišlja o selidbi u inostranstvo.

Migracioni servisni centri raspolažu i informacijama o mogućnostima za povratak iz inostranstva i dostupnim službama podrške u BiH. U tom slučaju, MSC savjetnici će pružiti informacije o lokalnoj mreži usluga, kao što su obuke za profesionalno osposobljavanje, jezički i kompjuterski kursevi, gdje da osoba dobije pomoć za razvoj male privrede i pomoć u reintegraciji prema individualnim potrebama.

Dodatno, migracioni servisni centri će, kada se ukaže potreba, organizirati obuku u pisanju CV-ja i pripreme za intervju za posao.