BiH
0

IO SNSD-a osuđuje one koji sprečavaju potpisivanje sporazuma BiH sa EU

FENA
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ostaje kod do sada dogovorene političke platforeme o reformi policije u BiH, smatra da je ona dobra osnova kako bi se potpisao Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom i osuđuje one koji sprečavaju njegovo potpisivanje, saopćio je danas predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović.

Naglasio je da SNSD obavezuje svoje poslanike da glasaju za prijedloge zakona koji su u skladu s tom platformom o reformi policiji.

Radmanović je nakon sjednice IO SNSD-a, održane u Banjoj Luci, kazao da stranka smatra da je neophodno učiniti sve da se što je moguće prije usvoji budžet institucija BiH, a da je dobra podloga za raspravu onaj nacrt budžeta koji je podnijelo Vijeće ministara BiH i koji predviđa povećanje od šest posto kada su u pitanju indirektni porezi.

"To može biti dobar temelj za raspravu", dodao je predsjednik IO SNSD-a.

Na sjednici je i izražena zabrinutost za neke elemente kriminala u BiH i RS-u, te bez obzira na dosadašnji rad svojih članova IO SNSD-a zahtjeva maksimalno angažovanje svih koji mogu da doprinesu u borbi protiv kriminala u BiH.

"U okviru toga potrebno je nastaviti s određenim reformama u BiH i RS-u da bismo bi sposobniji za tu vrstu bitke", rekao je Radmanović navodeći da, bez obzira kako će se razvijati reforma policije u BiH, SNSD zadužuje svoje članove da hitno nastave reformu policijskih snaga RS-a i očekuje da se taj posao brzo završi.

Također, IO SNSD-a je zaključio da, kako je naveo, prenesene nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, kada je u pitanju pravosuđe, nisu dale rezultate te da stoga treba raspravljati o poboljšanju rada pravosudnih organa u cjelini ili eventualnoj drugoj vrsti organizacije koja podrazumijeva mogućnost osnivanja sudskih i tužilačkih vijeća i na nivou entiteta.

Radmanović je saopćio i da će se u Trebinju 2. i 3. marta održati proširena sjednica Glavnog odbora SNSD-a na kojoj će se razmatrati političko djelovanje stranke do 2010.godine, ekonomski razvoj i evropske perspektive i unutrašnja organizacija SNSD-a u funkciji predstojećih izbora.