BiH
25

Inzkova posjeta Zenici: Građani moraju pobijediti na izborima

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je posjetio Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici gdje je razgovarao sa studentima o predstojećim izborima i važnosti njihovog izlaska.

Inzko je kazao kako građani na ovogodišnjim izborima imaju veliki spektar za izabrati i političkih stranaka i kandidata, te da je odluka samo na njima.

"Cilj moje posjete su izbori, a već sam posjetio Prijedor i Banju Luku, dok ću otići i u Neum. U nekim gradovima izlaznost na izbore je bila niska, a u nekim gradovima ispod 50 posto i htio bih da kažem građanima da izađu na izbore, da uzmu olovku i da glasaju. Imaju veliki izbor, 7.700 kandidata ima u političkim strankama, imaju stare stranke sa novim ljudima i nove stranke i nove ljude. Izbor postoji i građani treba da biraju", kazao je Inzko.

Poruka mladima na današnjem predavanju u Zenici je bila da se uključe u politiku i da budu osvježavajući faktor budućnosti Bosne i Hercegovine.

"Moja poruka je bila da se mladi uključe u politiku i budu osvježavajući faktor i da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke, da neko drugi ne odlučuje o njihovoj budućnosti. Moj apel je bio da se uključe u javni život i politiku. Ova zemlja ima puno talenata, ali moja želja i poruka je bila sa ciljem da se ti talenti mogu razvijati kod kuće i da dobiju šanse za zapošljavanje, da dobiju pomoć i da ostaju ovdje. Lijepo je kad su talenti uspješni u inostranstvu, ali je još ljepše kada imaju mogućnosti kod kuće", dodao je Inzko.

Na pitanje novinara šta očekuje od predstojećih izbora, Inzko je kazao da građani moraju pobijediti.

"Moja očekivanja su da građani moraju pobijediti, a kandidati koji su ispunili obećanja i kandidati koji imaju vjerodostojne planove i način kako će raditi u budućnosti, takvi zaslužuju svu podršku", zaključio je Inzko.