Mladen Ivanić
0

"Inzkova odluka ništa neće riješiti"

FENA
Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da je očekivana odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka kojom je upotrijebio svoja ovlaštenja i stavio van snage zaključke Narodne skupštine Republike Srpske o efektima prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, ali i dodaje da se tom odlukom ništa neće riješiti i da će BiH ući u novu krizu.

Napominjući da su takvu Inzkovu odluku i politički analitičari i opća javnost očekivali, Ivanić je Feni kazao da on lično misli da to nije neko posebno iznenađenje niti rješenje za situaciju u kojoj se nalazi BiH.

"Moje viđenje je da ovo pokazuje svu dubinu razlika koje postoje u BiH i s kojima se ona generalno suočava. Ništa posebno se ovim neće riješiti, samo će se identifikovati unutrašnji problemi“, rekao je lider PDP-a.

Iznio je i stav da "ulazimo u jednu novu fazu krize koja će ko zna koliko trajati i kakav će rezultat imati“.

Kao konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik je u subotu je nakon detaljne pravne procjene zaključio da usvojeni zaključci Skupštine RS-a od 14.maja većinom nisu u skladu s Dejtonskim sporazumom i stavio ih je van snage, saopćeno je, između ostalog, iz OHR-a.