BiH
67

Inzko: Život u BiH nije bolji nego jučer, ali nadam se da će pozitivni trendovi prevladati

Piše: M. N.
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je u intervjuu koji je dao za gluhe osobe u našoj zemlji kako je svaki čovjek na planeti, pa i u BiH, bitan za politiku i društvo i da se svaka osoba mora poštovati i biti ravnopravna bez obzira na zdravstvene poteškoće.

Inzko je za Informativni centar za gluhe rekao kako u Evropi ima blizu 50 miliona gluhih osoba te da bi, kada bi se gledalo po veličini država, gluhe osobe imale zemlju poput Italije koja je šesta zemlja u Evropi.

"Treba im posvetiti veliku pažnju i svakom pojedincu treba olakšati život. U Austriji živi blizu 10.000 osoba koje imaju problem sa sluhom i austrijska vlada radi na tome da ispuni sve konvencije UN-a kako bi izašla ususret tim osobama. Mi smo prihvatili plan 2010.-2020. za gluhe osobe i glavni cilj je da one budu uključene u društveni život, u radni proces, da dobiju posao i mogu biti korisne društvu te da se na taj način postigne ravnopravnost", rekao je Inzko dodavši kako austrijska televizija ima i poseban program za gluhe i tumače te titlove kako bi mogli pratiti sva dešavanja.

Tokom karijere, ali i privatnog života, imao je kontakt s osobama koje imaju problem sa sluhom. Njegova 93-godišnja majka već odavno nosi slušni aparat.

"Primijetio sam da joj smeta kada je galama te da teško prati dešavanja na televiziji jer gleda samo slike. Imao sam priliku da upoznam takve ljude. To su izuzetno fini ljudi, natprosječno obrazovani. Oni puno čitaju i imaju veliki senzibilitet koji nema svaki čovjek. Imam puno poštovanja prema njima", rekao je.

Inzko je istakao kako su gluhe osobe dragocjen dio našeg društva te im je poručio da se bore za svoja prava putem asocijacija, lobija i jakih udruženja.

"Nadam se da ćete uspjeti dobiti što više prava i da će to usvojiti Vijeće ministara", rekao je visoki predstavnik.

Kazao je kako je zadovoljan posjetom SAD-u, gdje je podnio izvještaj o BiH koji je usvojen.

"Moj izvještaj je bio pozitivan i negativan. Pozitivan dio se sastoji od toga da sam u potpunosti podržao evropski put BiH. Znate da je EU odlučila dati zeleno svjetlo BiH za sljedeću stepenicu i 9. decembra dobit će upitnik sa 2.000 pitanja kako bi postala zemlja kandidatkinja. Život u BiH se nije promijenio i nije bolji nego jučer, ali je BiH odlučila da ide prema Briselu i to je bespovratni put", kazao je.

Podsjetio je da je u negativnom dijelu izvještaja kazao kako je održan neustavni i nelegalni referendum te da su osuđeni ratni zločinci dobili odlikovanja i glorifikovani.

"To je vancivilizacijska vrijednost Evrope, ali nadam se da će ipak pozitivni trendovi prevladati u budućnost", rekao je Inzko.

Visoki predstavnik kazao je i to kako je bio izuzetno dirnut kada je pročitao vijest o učiteljici Saneli Ljumanović iz OŠ Osman Nakaš u Sarajevu koja je zbog jednog gluhog učenika zamolila sve u razredu da nauče znakovni jezik kako bi komunicirali s njim.

"Na početku nije išlo tako brzo, ali od prvog dana osjetili su svi dobru volju i pozitivnu atmosferu u razredu. To je fantastična poruka male djece i jedne učiteljice cijelom svijetu. Nekada pričamo o visokoj politici, ali takve male vijesti mogu mijenjati svijet. Čestitam školi i djeci", poručio je Inzko.