Suma od 170 miliona KM
0

Inzko zaustavio podjelu novca od sukcesije

SRNA
Međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko obustavio je dalju raspodjelu sredstava od sukcesije, koju je ranije dogovorio Fiskalni savjet BiH, zbog toga što je u podjeli oko 170 miliona KM u potpunosti izostavljena država i Brčko Distrikt.

Inzko je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću i njegovim zamjenicima Draganu Vrankiću i Tariku Sadoviću uputio pismo u kojem traži da obustave podjelu i ponovo razmotre ovo pitanje.

"Potpuno isključenje države iz raspodjele sredstava od sukcesije predstavlja zabrinjavajući presedan za buduće podjele ovih sredstava. Država BiH ima izvjesne obaveze koje bi mogle da budu izmirene ovim sredstvima, a koje djelimično mogu dospjeti ove godine", naveo je Inzko u dopisu Savjetu ministara BiH.

Inzko upozorava i na rizik da Parlamentarna skupština BiH ne prihvati ovaj aranžman i zatraži drugačiju raspodjelu.

On smatra da sve treba zaustaviti zbog mogućih komplikacija i da sve treba ponovo razmotriti.

Nakon Inckovog pisma Špirić je povukao odluku i zatražio od Ministarstva finansija da privremeno obustavi podjelu oko 18 miliona KM, koji još nisu dostavljeni entitetima.

Fiskalni savjet BiH je 2. marta dogovorilo podjelu dijela preostalog novca i zlata od sukcesije u sklopu mjera borbe protiv krize, tako da Federacija BiH dobije 65 odsto, a Republika Srpska 35 odsto.

Savjet ministara BiH donio je odluku o raspodjeli novca i zlata na osnovu dogovora Fiskalnog savjeta BiH.

Odluka je nazvana privremenom, jer se novac od sukcesije ne može dijeliti bez donošenja zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH.