BiH
0

Inzko zatražio od Pravoslavne crkve da obustavi gradnju crkve na Budaku

Anadolija
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izrazio je zabrinutost povodom informacije da su danas nastavljeni radovi na izgradnji crkve na Budaku u općini Srebrenica.

“Svesrdno podržavam pravo na ispovijedanje vjere i lično sam pomagao u izgradnji crkava za pravoslavne vjernike, kako duhovno tako i praktično. Međutim, u ovom slučaju, protivljenje izgradnji crkve na ovoj konkretnoj lokaciji sasvim je razumljivo”, rekao je visoki predstavnik.

Uvažavajući pozitivnu ulogu koju vjerske zajednice mogu i moraju igrati u pružanju podrške mirnom suživotu i međusobnom poštovanju u Srebrenici, visoki predstavnik očekuje od Pravoslavne crkve da djeluje proaktivno i založi se kod nadležnih organa da se crkva izmjesti podalje kako od nedavno ekshumirane masovne grobnice tako i od groblja u Potočarima, a bliže pravoslavnoj zajednici u Dugom Polju, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Naglašava se da bi takvim postupkom, Pravoslavna crkva poslala najjasniji mogući signal široj javnosti da je spremna da igra proaktivnu ulogu u izgradnji povjerenja, tolerancije i razumijevanja u Srebrenici u interesu svih koji tamo žive.

“Kao ktitor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, vjerujem da čak ni sada nije kasno da Pravoslavna crkva pokaže vođstvo koje svi iščekujemo, tako što će donijeti odluku o obustavi izgradnje i izmjeni lokacije”, izjavio je visoki predstavnik.