BiH
32

Inzko: Zabrinuti smo što neki misle da se odluke Ustavnog suda mogu odbaciti

Piše: El. B. i A. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) jučer i danas su u Sarajevu da bi razmotrili provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a razgovarali su i o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Rezultate razgovora i zaključke prezentirao je na konferenciji za medije visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Dejtonski mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Naglasio je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i da oni zakonski postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Valentin Inzko je rekao da su članovi UO PIC-a razgovarali o referendumu koji je 25. septembra ove godine održan u manjem bh. entitetu i pozvao je na puno poštivanje relevantne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima RS-a.

"Referendum u RS-u, koji je održan protivno odlukama Ustavnog suda BiH, većina članova vidi oprvenstveno kao pitanje vladavine prava. Izuzetno smo zabrinuti zbog ideje da određeni politički organi tvrde i misle da se odluke suda mogu odbaciti i promijeniti politički", rekao je Inzko.

Apelirali su da bh.lideri moraju doprinijeti političkoj stabilnosti rješavanjem neslaganja kroz dijalog. Pozvali su sve vlasti da osiguraju funkcioniranje institucija na svim nivoima.

Tema razgovora bili su i oktobarski izbori, a UO PIC-a je izrazio žaljenje što SDA i HDZ nisu uspjeli postići dogovor oko Mostara. Poručili su da uskoro očekuju da i to pitanje bude riješeno.

Inzko je u ime Upravnog odbora PIC-a poručio da CIK mora donijeti odluku o ponovom održavanju izbora, bez odlaganja, te da se odluka Suda koja poništava odluku CIK-a o brisanju Salmira Kaplana sa kandidatske liste mora ispoštovati. Naglasio je i da situacija u Stocu mora ostati mirna.

Tema razgovora bila je i dugotrajna blokada rada Parlamenta FBiH. Inzko je rekao da ih je Čović jutros ohrabrio i da očekuju da će se to prevazići i ubrzo krenuti u rješavanje mnogih pitanja.

Također je razgovarano i po pitanju pomirenja, a Inzko je izrazio uvjerenost da će politički i vjerski lideri unaprijediti međusobno razumijevanje između BiH i susjednih država, ali i unutar BiH.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Bruce Berton je izjavio kako je pozvano nekoliko nevladinih organizacija da procjene kakva je situacija u Bosni i Hercegovini kada je riječ o korupciji.

"Obuhvaćena je politička i ekonomska situacija te je pronađen naglašeni problem korupcije u BiH. Također je istaknuto da se moraju formirati određene da bi se pokazalo stvarno stanje. Tako da mislim da su domaći organi pokazali neuspjeh na tom planu", izjavio je Berton.

Prema njegovim riječima, dosta je važno da glas PIC-a čuju politički lideri u BiH, jer su stabilna politička situacija i vladavina prava ključni za ekonomski prosperitet BiH.

"EU je dala sve od sebe da pruži ruku BiH i odluka je da se ova zemlja dovede u novu fazu predavanjem upitnika za dva dana. Nakon toga je na liderima ove zemlje da preduzmu naredni korak, fokusiraju se na funkcionalnost političkog sistema i sačuvaju se podjele države. Svi smo vam na raspolaganju", zaključio je prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH.

Upravni odbor PIC-a će sljedeći sastanak održati 6. i 7. juna 2017. godine u Sarajevu.