"Pusta obećanja"
4

Inzko: Vlada FBiH treba nastaviti s radom i poštovati interese građana

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/AFP)
Čuli smo toliko obećanja, a još ništa nije urađeno. Deklarativna podrška nije dovoljna. Svako ko ne ispunjava uvjete koje su postavili EU i NATO, blokira napredak ove zemlje - rekao je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

"Prateći situaciju s velikom pažnjom i sudeći prema onom kako se stvari odvijaju, a imajući u vidu da se rijetko čuje bilo što o onom što političke stranke namjeravaju konkretno uraditi za građane, teško je oteti se utisku da su interesi građanstva u cjelini daleko od prioriteta koji bi trebali biti", kaže Inzko.

Smatra da se rješenje može naći ako ima dobre volje i fleksibilnosti na svim stranama i to je ono što treba vidjeti.

Inzko je podsjetio sve nadležne organe i stranke da su, bez obzira na tekuće napore na reorganizaciji Vlade Federacije BiH, još obavezni da u potpunosti poštuju vladavinu zakona, demokratske institucije i ustavni i pravni poredak.

"Postojeći politički zastoj može se prevazići iskrenim pregovorima i većom fleksibilnošću svih strana, vodeći računa o interesima građana", istakao je Inzko.

Naglasio je da je funkcioniranje Vlade politička odgovornost najvišeg reda posebno kada se građani Federacije suočavaju s ogromnim socioekonomskim i drugim izazovima.

"Očekujem da trenutna Vlada FBiH nastavi da radi punim kapacitetom, ispunjava svoje nadležnosti i funkcije u skladu s Ustavom i zakonima, osim ukoliko nisu ispunjeni, i sve dok ne budu ispunjeni - Ustavom definirani uvjeti za usvajanje i stupanje na snagu odluke o izglasavanju odluke nepovjerenja Vladi FBiH", poručio je Inzko.