BiH
0

Inzko: "Ustavne promjene u ovoj godini"

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko smatra da se u BiH moraju provesti ustavne reforme, i to još u ovoj godini.

Inzko je sinoć u Diplomatskoj akademiji u Beču, učestvujući u panel diskusiji "BiH na raskršću, Dejtonski sporazum - blagoslov ili prokletstvo", rekao da ustavne reforme moraju provesti "faktori u BiH", te da će on u tome pomoći i pružiti podršku - javlja dopisnik Srne.

Prema njegovim riječima, Dejtonski sporazum je donio mir, ali je došlo vrijeme da se ide korak dalje i moraju biti provedene ustavne reforme kako bi se BiH suočila sa izazovima i zahtjevima evropskih integracija.

"Prve reforme treba da se provedu još u ovoj godini", precizirao je Inzko, ukazavši da iduća godina zbog izbora neće biti povoljna za to.

Inzko smatra da je potrebno da se u BiH stvori pozitivna politička atmosfera i međustranački dogovor, te poboljša kvalitet i dijalog između institucija.

On je ocijenio da je dogovor iz 2006. godine o promjeni Ustava bio korak ka dobrom putu i dodao da se mnogo toga za budućnost zemlje može uraditi i van ustavnih reformi.

Inzko je rekao da je "zbog neefektivnosti došlo do toga da BiH nije ispunila žmapu putaž za liberalizaciju viznog režima".

On je ocijenio da će BiH u vezi sa ovim pitanjem kasniti šest mjeseci za Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom, koje će se od 1. januara naći na bijeloj šengenskoj listi.