BiH
72

Inzko upozorio: Stranke moraju osigurati neometan rad institucija

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranke moraju osigurati neometan rad institucija, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko povodom jučerašnjih najava i današnjeg nedostatka kvoruma u Domu naroda BiH.

"Očekujem od svih stranaka da poštuju institucije Bosne i Hercegovine. Stranke moraju osigurati neometan rad institucija, u ovom slučaju neometan rad Doma naroda, kao i donošenje odluka u Domu naroda. Bilo kakve aktivnosti koje bi mogle blokirati institucije BiH i spriječiti funkcionisanje parlamenta, nisu konstruktivne i neprihvatljive su", istaknuo je Inzko.

Takve aktivnosti, naglasio je, predstavljaju ozbiljan korak u pogrešnom smjeru.

"Takvih pokušaja je bilo i u prošlosti, a stav OHR-a je uvijek bio isti. Dom naroda, koji je, naglašavam, dejtonska institucija, mora biti u mogućnosti da ispuni svoj mandat propisan Ustavom BiH u potpunosti", naglašeno je.

Visoki predstavnik ističe da stranke i poslanici trebaju rješavati politička pitanja redovnim učešćem u parlamentarnim procesima.

"Upravo je parlament pravo mjesto gdje se moraju i mogu tražiti rješenja za probleme. Zato apelujem na poslanike da ispunjavaju svoj mandat i omoguće da Dom naroda normalno i neometano radi", kazao je Inzko.

To je, smatra, u interesu institucija, a prije svega u interesu građana koji su poslanicima dali svoje povjerenje i podršku za funkcionisanje institucija i za rad u tim institucijama, saopćeno je iz OHR-a.