Lideri moraju naći kompromis
0

Inzko: Ulazak Hrvatske u EU šansa za BiH

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da predstojeći ulazak Hrvatske u EU predstavlja izazov, ali i šansu za BiH da ostvari napredak u procesu evroatlantskih integracija.

Inzko je o tome danas informisao generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, ministra vanjskih poslova Luksemburga Jeana Asselborna i druge visokorangirane političke zvaničnike sa kojima se sastao u Beču, saopćeno je iz OHR-a.

"Kako bi BiH postigla opipljiv napredak, politički lideri moraju tražiti kompromis i usredsrediti se na ekonomske prioritete i vladavinu prava", rekao je Inzko.

On je naveo da "antidržavne inicijative moraju prestati i da samo odvlače pažnju sa drugih hitnijih pitanja, kao što je stvaranje novih radnih mjesta".

Tokom učešća na Petom globalnom forumu Saveza civilizacija UN, Inzko je istakao da BiH, kao mjesto susreta različitih religija i tradicija, ima potencijal da igra značajnu ulogu u promovisanju interkulturalnog i interreligijskog dijaloga u Evropi.

"Vijekovima je BiH bila mjesto na kojem se ukrštaju kulture, prepoznatljivo po vjerskom pluralizmu i toleranciji", rekao je Inzko.

Globalni forum je najznačajniji skup u okviru Saveza civilizacija UNi okuplja zvaničnike, stručnjake, kao i brojne aktere interkulturalnog i interreligijskog dijaloga iz cijelog svijeta.