OHR
0

Inzko ukinuo sankcije srpskim funkcionerima

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kao dio kontinuiranog procesa koji se tiče revidiranja odluka o smjenama, visoki predstavnik Valentin Inzko danas je ukinuo sankcije za četiri lica koja su ranije smijenjena radi opstruiranja implementacije mira, saopćeno je iz OHR-a.

Dragan Kalinić, Savo Krunić, Jovo Kosmajac i Nemanja Vasić su smijenjeni sa izabranih i imenovanih funkcija i funkcija u političkim strankama u junu 2004. godine.

Ova odluka je dio procesa koji je pokrenuo visoki predstavnik u martu 2005. godine. Ukidanje sankcija ne utiče na bilo koji sudski postupak koji se protiv ovih lica eventualno vodi, niti ukidanje zabrane dovodi u pitanje validnost prvobitne odluke. Također, ovom odlukom navedeni pojedinci se ne vraćaju na funkcije na kojima su se nalazili u vrijeme kada su smijenjeni.

Od kada je proces revidiranja započeo, sankcije su ukinute u 52 pojedinačna slučaja.

Smjena nekooperativnih zvaničnika sa javnih funkcija je izvanredna mjera koja je bila potrebna kako bi se eliminirale glavne političke i institucionalne prepreke za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pokazalo se da je ova strategija djelovala.

Visoki predstavnik neće oklijevati da smijeni ove ili bilo koje druge pojedince za koje se ustanovi da opstruiraju implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito saradnju u pogledu pitanja vezanih za Haški tribunal, ili da pružaju pomoć licima optuženim za ratne zločine, navodi se u saopćenju.