BiH
0

Inzko ubijeđen da neće biti referenduma u RS-u

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko duboko je ubijeđen da u Republici Srpskoj neće biti referenduma o njegovim odlukama o ostanku stranih sudija i tužilaca u BiH.

"Ne očekujem neke neke veće reakcije. Nije ovo odluka protiv RS ili Federacije BiH. Nije uperena ni protiv koga. Ne vidim zašto bi to bilo protiv RS, neko će reći i da je protiv FBiH. Ova odluka nije usmjerena ni protiv jednog naroda", smatra Inzko.

Prema njegovom mišljenju, ako i bude referenduma, "bio bi neki postotak, 50-60 odsto za pitanje koje bude postavljeno, ali je veliko pitanje koliki bi bio odziv na takav referendum". 

"Možda bi rezultat bio kontra onoga ko ga je organizovao",  rekao je Inzko.

Premijer RS Milorad Dodik najavio je da će Vlada RS zatražiti od Narodne skupštine RS da zakaže posebnu sjednicu u vezi sa jučerašnjim odlukama visokog predstavnika za  BiH Valentina Inzka, te da će od parlamenta RS zatražiti da aktivira svoju raniju odluku o izjašnjavanju građana.  

"Vlada RS ostaje privržena Ustavu BiH i RS. Ovo nije nikakva destabilizacija,  ali je pitanje pravnog digniteta i suvereniteta zemlje i prava na stav RS i od toga nećemo odustati", rekao je Dodik novinarima nakon jučerašnje vanredne sjednice Vlade. 

Visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo je juče odluku o produženju mandata na još tri godine stranim sudijama i tužiocima u BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, uprkos oštrom protivljenju Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.