BiH
4

Inzko u Washingtonu: BiH ima šanse da prosperira

FENA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
"Uprkos nepostizanju napretka i političkim poteškoćama s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, ova zemlja, njeni lideri i njeni građani još uvijek imaju puno šansi da sarađuju, da uspiju i da prosperiraju", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko u Washingtonu.

Nakon sastanka s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda, Ban Ki-moonom, i obraćanja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku u utorak, visoki predstavnik se tokom svog boravka u Washingtonu sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoytom Brianom Yeeom i drugim visokopozicioniranim zvaničnicima američkog State Departmenta i Nacionalnog vijeća sigurnosti.

Visoki predstavnik je preporučio da međunarodna zajednica, radeći zajednički u okviru različitih organizacija koje je predstavljaju, nastavi svoj konstruktivan angažman s glavnim akterima u BiH kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da prevaziđe političke poteškoće i postigne napredak u pogledu svojih evroatlantskih težnji.

"U Washingtonu sam imao dobre razgovore. Sjedinjene Američke Države i dalje se zalažu za Bosnu i Hercegovinu, što je bilo očigledno iz obraćanja pomoćnice državnog sekretara Victorije Nuland u govoru koji je održala pred Atlantskim vijećem. Želio bih zahvaliti Sjedinjenim Američkim Državama na dugogodišnjoj i neprocjenjivoj podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini i njenim euroatlantskim aspiracijama", rekao je visoki predstavnik Inzko, saopćeno je iz OHR-a.