BiH
0

Inzko u utorak u posjeti Palama

FENA
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko posjetit će u utorak Pale, gdje će učestvovati u javnoj debati pod nazivom “Postoji samo jedan pravac za Bosnu i Hercegovinu – izgradnja prosperitetnog i demokratskog društva u srcu Evrope.” Posjeta Palama dio je programa komuniciranja s javnošću čiji organizator je Ured specijalnog predstavnika EU-a, kao i deveta u seriji Inzkovih posjeta općinama u BiH, koje su počele u aprilu.

Specijalni predstavnik EU-a tokom javne debate na Palama naglasit će turističke potencijale i pitanja koja se tiču mladih i obrazovanja. Ukazat će na pozitivan utjecaj koji proces integracija u EU može imati na svakodnevne živote građana te potaknuti i razvijati informativnu debatu o procesima integracija u cijeloj zemlji.

Debati na Palama prisustvovat će i ambasadorica Francuske u BiH Maryse Berniau.

Za vrijeme posjete Palama Inzko će gostovati na Radiju OSM, a nakon debate će imati sastanke s direktorom Olimpijskog centra Jahorina Brankom Koromanom, načelnikom općine Pale Slobodanom Savićem, gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom i gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Vinkom Radovanovićem kako bi dao podršku njihovoj zajedničkoj kandidaturi za Evropski olimpijski festival mladih 2015. godine.

Javne debate su već održane u Zenici, Širokom Brijegu, Banjoj Luci, Derventi, Doboju, Bijeljini, Prijedoru i Mostaru.

Posljednja debata u ovom programu bit će održana u Trebinju sredinom jula, saopćeno je iz EUSR-a.