BiH
0

Inzko u radnoj posjeti Srebrenici

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko boravi danas u Srebrenici.

Cjelodnevnu radnu posjetu započeo je obilaskom pogona Fabrike autodijelova Cimos u Potočarima.

"Za održivi povratak, veoma je bitan razvoj ekonomije. Fabrika Cimos je primjer koji se može slijediti u ekonomskom oporavku Srebrenice. Zato sam ovdje da vidim ove pogone gdje radi stotinjak radnika svih nacionalnosti. Velika je to stvar za Srebrenicu. Nastojat ću prezentirati ovaj primjer gdje treba i animirat ću privrednike da mogu bez bojazni ulagati svoj kapital na ovom području", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Cimos je nedavno proglašen kao jedna od triju najuspješnijih fabrika u Republici Srpskoj.

"Od Privredne komore RS-a dobili smo vrijedno priznanje koje nas obavezuje. Imamo u planu proširenje pogona i zapošljavanje novih radnika", izjavio je pomoćnik direktora Fabrike Cimos Mustafa Avdić.

Već duže vrijeme u Srebrenici se vodi prava medijska bitka oko izmjene izbornog zakona kojim bi se omogućilo da svi Bošnjaci iz Srebrenice imaju pravo glasa, bez obzira na mjesto prebivališta. Visoki predstavnik na tu temu razgovara danas s predstavnicima lokalne zajednice.

"Uvjeren sam da će se dogovor o predstojećim lokalnim izborima postići na nivou lokalne zajednice i to međunarodna zajednica podržava. Želja nam je da se nađe kompromisno rješenje da Srebrenica više ne bi bila grad problema", rekao je Valentin Inzko.

U Udruženju "Prijatelji Srebrenice" visoki predstavnik je imao jednosatni razgovor s mladima iz Srebrenice. Posjetu Srebrenici, Valentin Inzko završit će obilaskom Memorijalnog centra Potočari i razgovorom s majkama Srebrenice.