BiH
17

Inzko u posjeti Banjoj Luci: Otvaranje džamije Ferhadije ključno za pomirenje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoki predstavnik Valentin Inzko boravit će u Banjoj Luci danas i sutra kako bi prisustvovao svečanom otvaranju džamije Ferhadije.

"Sutra će prelijepa džamija Ferhadija u Banja Luci, koja je bila uništena u ratu zajedno s ostalih 15 džamija u ovom gradu, ponovo biti otvorena. Ovo će biti događaj sa većim značenjem za pomirenje i toleranciju u ovom regionu i šire, i veoma poseban trenutak ne samo za Banja Luku nego i za čovječanstvo u cjelini", rekao je visoki predstavnik.

U toku ove posjete, visoki predstavnik Inzko će se također sastati sa banjalučkim muftijom Osmanom Kozlićem i biskupom Franjom Komaricom. On će na ovim sastancima podvući značaj procesa pomirenja i povratka. Naglasit će da se izbjeglicama i raseljenim osobama mora omogućiti da se vrate svojim domovima u sigurnosti, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, proganjanja ili diskriminacije.

"To praktično znači osiguranje radnih mjesta, obrazovanja i zdravstvene zaštite u cilju olakšanja povratka. Jednako tako važan je i dijalog i bolje razumijevanje između zajednica u cilju promoviranja koncepta tolerancije i pomirenja. Vjerske zajednice treba da budu na čelu ovih napora", poručio je visoki predstavnik.

U okviru posjete Banja Luci, visoki predstavnik će također obilježiti i pravoslavni praznik Đurđevdan tako što će se pridružiti jednoj porodici u Banja Luci u njihovom slavlju, saopćeno je iz OHR-a.