BiH
0

Inzko u Bijeljini na javnoj debati o poljoprivredi i ruralnom razvoju

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas će posjetiti Bijeljinu, gdje će učestvovati u javnoj debati pod nazivom “Za BiH postoji samo jedan smjer - izgradnja prosperitetnog i demokratskog društva u srcu Evrope.”

Posjeta Bijeljini, gdje će fokus debate biti poljoprivreda i ruralni razvoj, dio je Programa komuniciranja s javnošću Ureda specijalnog predstavnika EU i šesta od sličnih posjeta bh. općinama u kojima je specijalni predstavnik uzeo učešća od aprila.

Kako je saopćeno iz EUSR-a, njegov cilj je da istakne pozitivni uticaj koji proces integracije u EU može imati na svakodnevni život građana, te da promovira informativnu debatu o procesu integracije u cijeloj zemlji.

Građani BiH nisu u prilici uživati u prednostima širih integracija, kao što su otvaranje novih radnih mjesta, boljih javnih usluga i boljeg životnog standarda, zbog sporog tempa provedbi reformi vezanih za EU.

Inzko će zatražiti da ova pitanja budu u fokusu predizborne kampanje i da građani izađu i glasaju i svoje povjerenje poklone onima koji mogu donijeti napredak na putu ka EU.

Debati u Bijeljini prisustvovat će i nizozemski ambasador u BiH Sweder van Voorst.

Javne debate već su održane u Zenici, Širokom Brijegu, Banjoj Luci, Derventi i Doboju, a sljedećeg mjeseca održat će se na Palama, u Trebinju, Mostaru i Prijedoru.

Debate govore o otvaranju radnih mjesta, vladavini prava i borbi protiv korupcije, mladima i obrazovanju.

Tokom posjete Bijeljini, specijalni predstavnik EU gostovat će i na Radiju Bobar.