BiH
0

Inzko: Tadićeva posjeta je pozitivan korak ka pomirenju

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Sarajevu još je jedan pozitivan korak na dugom putu zapadnog Balkana prema poslijeratnom oporavku i pomirenju, kazao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom sastanka s Tadićem u Sarajevu.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je dodao da će čvrsti i produktivni bilateralni odnosi između Sarajeva i Beograda koristiti građanima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OHR-a.

Inzko je naglasio da napredovanje Srbije prema EU "predstavlja dobar primjer koji bi BiH trebala slijediti".

Viski predstavnik je također pohvalio "konstruktivnu i pozitivnu politiku predsjednika Tadića u cijelom regionu".

Međutim, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je konstatirao da kao rezultat nefleksibilnog pristupa nekih lidera u BiH i nakon devet mjeseci tokom kojih glavne političke stranke nisu uspjele da se dogovore oko imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara, Bosna i Hercegovina rizikuje da zaostane iza ostatka regiona koji se kreće prema Evropi.

"To bi bilo tragično i vrlo negativno bi se odrazilo na cijelo stanovništvo ove zemlje. Ovo je posebno za žaljenje imajući, u vidu da postoje svi uvjeti da dođe do napretka prema Evropi. Pored toga, Evropska unija je spremna da ponudi svaku mouguću pomoć, ali izgleda da su neki politički lideri u BiH odlučni u tome da ne iskoriste ovu veliku priliku", kazao je Inzko.