BiH
29

Inzko svojim govorom u Vijeću sigurnosti UN-a izazvao oštre kritike Rusije

Klix.ba
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko jučer je rekao Vijeću sigurnosti UN-a da svaki pokušaj bosanskih Srba da ožive svoje separatističke ambicije mora biti čvrsto odbijen.

Inzko je kazao da je zabrinut zbog prijetnje vladajuće stranke u entitetu Republika Srpska da će u ovom entitetu 2018. godine održati referendum o nezavisnosti.

Sa druge strane, Rusija je optužila Inzka kako traži krivca, te branila stavove bosanskih Srba da je vlast u BiH previše centralizovana.

Mediji navode da je Dejtonskim mirovnim sporazumom kreiran sistem slabe centralne vlasti koji je uvjetovan političkim trendovima u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska.

Inzko je petnaestočlanom Vijeću sigurnosti UN-a rekao da secesija i podjele u BiH imaju svoje mjesto u knjigama historije.

"Ne daj Bože da se nastoje reaktivirati ove opasne strategije“, kazao je Inzko.

On je podsjetio Francusku i Veliku Britaniju da su Dejtonskim mirovnim sporazumom Bošnjaci, Hrvati i Srbi dogovorili da odustanu od separatističke agende, te da rade na izgradnji ujedinjene zemlje.

"Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje“, rekao je britanski ambasador Matthew Rycroft.

Matthew Rycroft (u sredini)
Matthew Rycroft (u sredini)

Ruski ambasador Vitalij Čurkin kazao je kako Inzko iskrivljuje situaciju, te kako ignoriše pozive bosanskih Hrvata za stvaranje trećeg entiteta.

Rekao je da je vrijeme za ukidanje Ureda visokog predstavnika koji je zadužen za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da je vrijeme da se omogući bh. političkim strankama da same rješavaju svoje probleme.

"Moraju postojati praktični koraci za ukidanje protektorata koji je vrijeđanje suvereniteta zemlje“, zaključio je Čurkin.