BiH
0

Inzko sutra sa Dodikom i Džombićem

SRNA
Valentin Inzko i Milorad Dodik
Valentin Inzko i Milorad Dodik
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sutra će u Banjoj Luci, u odvojenim susretima, sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom ovog bh. entiteta Aleksandrom Džombićem razgovarati o aktuelnim pitanjima u BiH, najavljeno je iz OHR-a.

Predviđen je sastanak Inzka i sa predsjednikom Demokratske partije Draganom Čavićem i banjalučkim muftijom Edhemom Čamdžićem.

U saopštenju OHR-a se navodi da Inzko pozdravlja konstruktivan dijalog koji je uspostavljen u posljednje vrijeme i koji je rezultirao dogovorom koji ima cilj da osigura funkcionisanje Vijeća ministara BiH, te želi da podstakne sve političke lidere da nastave saradnju i dijalog jer je to jedini način za dalji put naprijed.

Inzko je naglasio da se u procesu primjene političkih sporazuma ostvarene reforme i međunarodne obaveze BiH moraju podržavati i poštovati.

U pogledu budućnosti OHR-a, visoki predstavnik je ponovio potrebu realizacije programa "Pet plus dva".

Upravni odbor Vijeća za provođenje mira pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji potrebne akte da bi se riješilo preostalo pitanje sistema državne imovine u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH iz septembra 2012. godine i u duhu sporazuma političkih lidera od 9. marta.

Iz OHR-a napominju i da se pitanje vojne imovine mora riješiti kao dio programa "Pet plus dva".

Visoki predstavnik će se, nakon sastanka sa predsjednikom RS-a kratko obratiti medijima.