BiH
0

Inzko: Sud i Tužilaštvo BiH ključne institucije

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je tokom današnjeg sastanka sa predsjednikom i glavnim tužiocem Haškog tribunala Theodorom Meronom i Sergeom Brammertzom da "svaka inicijativa koja ima za cilj ukidanje državnog sudstva ili smanjivanje njegovih nadležnosti predstavlja direktan izazov sposobnosti države da provodi svoje ustavne odgovornosti".

Inzko je tokom razgovora o "nedavnim pokušajima osporavanja postojanja i nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, koji se dešavaju unutar BiH", istakao da su Sud i Tužilaštvo BiH ključne institucije za obezbjeđivanje vladavine prava u BiH.

On je podsjetio da su ustavnost Zakona o Sudu BiH, kao i nadležnost ovog suda, već osporavani pred Ustavnim sudom BiH 2001. godine, te ponovo 2008. godine, i da je u oba navrata Ustavni sud BiH potvrdio da BiH posredstvom Suda BiH ima obavezu da provodi svoje ustavne odgovornosti.

Inzko je naveo da je uspostavljanje ovih institucija bilo i ključni element strategije za zatvaranje Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu.

Inzko se danas sastao i sa ministrom inostranih poslova Holandije Urijem Rosenthalom, te tom prilikom istakao da put poslijeratnog oporavka BiH može biti deblokiran ukoliko međunarodna zajednica nastavi da podržava pozitivne političke inicijative i sprečava pokušaje osporavanja "poslijeratnog sporazuma i ugrožavanja države".

U saopštenju iz OHR-a navodi se da je Inzko zahvalio Rosentalu na ogromnoj podršci koju je Holandija pružila BiH, te naglasio da države koje aktivno pomažu BiH u prevazilaženju aktuelnih problema treba da znaju da je njihova uloga neprocjenjiva i da su izgledi za uspjeh i dalje visoki.