BiH
0

Inzko sa američkim ambasadorom za ratne zločine

FENA
Valentin Inzko i Stephen J. Rapp
Valentin Inzko i Stephen J. Rapp
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko, danas se u Sarajevu sastao sa američkim ambasadorom za ratne zločine Stephenom J. Rappom.

Razgovarajući o pitanjima ratnih zločina, visoki predstavnik i ambasador Rapp su konstatirali da hapšenje i prebacivanje Ratka Mladića u Haški tribunal i dalje ostaju prioritet za Bosnu i Hercegovinu.

Inzko i ambasador Rapp su razgovarali o bh. strategiji za ratne zločine usvojenoj u decembru 2008. godine.

Visoki predstavnik je rekao da je usvajanje same strategije predstavljalo pozitivan pomak. Međutim, tokom današnjeg sastanka, konstatirao je da se strategija organičeno provodi. Potrebni amandmani na Zakon o krivičnom postupku još uvijek nisu usvojeni, a nema ni preciznih informacija o ukupnom broju slučajeva ratnih zločina koji su pod istragom u BiH.

  • OHR će nastaviti da nadgleda proces provođenja strategije za ratne zločine, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Tokom sastanka također je razgovarano o nedavnoj odluci Doma naroda BiH o neusvajanju amandmana kojima bi bio omogućen produžetak mandata stranim sudijama i tužiocima u Bosni i Hercegovini.

«Ovakvom odlukom Doma naroda, napori BiH da osnaži vladavinu zakona ozbiljno su narušeni», rekao je Inzko, saopćio je Pres-ured OHR/EUSR.