Nakon sjednice PIC-a
0

Inzko razočaran domaćim političarima

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da je razočaran potezima, kako političara iz Federacije BiH /FBiH/ tako i Republike Srpske /RS/, kada je riječ o pitanjima kao što su državna i vojna imovina, raspodjela sredstava od sukcesije bivše SFRJ i produžetak mandata stranih tužilaca i sudija u BiH.

Incko je rekao da je na sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIC) bilo govora i o tome ko koči određene procese u BiH, istakavši da smatra da su članovi radne grupe iz RS onemogućili postizanje konstruktivnih pomaka na popisu državne imovine, a kod druga dva pitanja je podjednaka odgovornost političara iz oba entiteta.

"Ni u Ministarstvu odbrane BiH nije sve kako bi trebalo biti, jer je ministar  (Selom) Cikotić na studijskom putovanju od mjesec dana i mi još čekamo neke njegove odluke", rekao je Inzko na konferenciji za novinare, na kojoj je saopštio stavove Upravnog odbora PIC-a nakon posljednje sjednice u Sarajevu.

On je ponovio   stav da sredstva od sukcesije nisu podijeljena kako je predviđeno državnom odlukom iz 2002. godine, prema kojom je državi trebalo pripasti 13 odsto sredstava, a Brčko distriktu, prema statusu distrikta dva do tri odsto. 

Inzko je istakao da mandati stranih tužioca i sudija za ratne zločine i organizovani kriminal nisu  produženi, iako je to Savjet ministara BiH ranije najavljivao.

"Članovi Savjeta ministara iz FBiH, kao i iz RS, bili su u tome jedinstveni, a pri tome nisu obezbijeđena ni sredstva za rad domaćih tužioca i sudija na tim pozicijama", rekao je on. 

Incko je naveo da će jedan od njegovih zadataka narednih mjeseci biti i pitanje riješavanja statusa 59 funkcionera iz RS, uglavnom iz SDS-a, koje je smijenio jedan od bivših visokih predstavnika u BiH Paddy Asdown.
"Nisam još razmišljao o pitanju pomilovanja i vraćanja na funkciju tih ljudi,  jer sam imao druge prioritete. Ima dosti molbi tih ljudi da se razmatra njihov predmet i da to ide na sud, i sigurno je da će ovo pitanje biti dio mojih aktivnosti", rekao je Inzko. 

On je istakao da želi da se dogovori lidera političkih partija vrate na sastanke šest stranaka, "jer više stranaka više zna", a i dogovori i inicijative bi mogli onda lakše dobiti dvotrećinsku većinu u parlamentu BiH.

Inzko je istakao da nije za ukidanje entitetskog glasanja u parlamentu BiH, već da je za uvođenje takvih pravila odlučivanja na svim nivoima zakonodavne vlasti u BiH.

"Najbolje bi bila da takva pravila budu uvedena na svim nivoima od opština do državnog nivoa, kao i u entitetskim parlamentima", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje kako će reagovati na najavu premijera RS Milorada Dodika na jučerašnjoj sjednici PIC-a da će ga prijaviti Ministarstvu inostranih poslova Austrije da   bi se vidjelo da li ovo ministarstvo stoji iza njegovih odluka, Inzko je naveo da je mirne savjesti ukoliko dođe do bilo kakve tužbe protiv njega ili u Austriji ili BiH.