BiH
0

Inzko razgovarao sa Reekerom o izazovima u BiH

FENA
Stalno osporavanje Daytona i njegovih ključnih institucija, retorika podjele i osporavanje suvereniteta i ustavnog poretka BiH, nažalost, i dalje narušavaju političku scenu u BiH, izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko.

On se susreo sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove Phillipom Reekerom, tokom posjete Sarajevu.

Visoki predstavnik i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Reeker razgovarali su o aktuelnom stanju političke paralize u BiH, uključujući neusvajanje državnog budžeta i neuspjeh u formiranju novog Vijeća ministara.

Razgovarali su također o složenom i glomaznom administrativnom sistemu u Federaciji BiH te stalnim dilemama koje postoje vezano za spremnost stranaka da prihvate i ispoštuju Konačnu odluku i status Brčko Distrikta.

Visoki predstavnik istaknuo je kontinuiranu potrebu da se pruži podrška institucijama BiH te je izrazio zabrinutost činjenicom da nije usvojen budžet na državnom nivou za 2011. godinu.

“Posljedice potpunog zastoja u usvajanju budžeta, koji još traje, bile bi veoma ozbiljne za ključne dejtonske institucije i državu u cijelosti,” istaknuo je visoki predstavnik.

Pozdravljajući novo pojačano prisustvo EU u BiH, visoki predstavnik je podvukao “odlične radne odnose” između OHR-a i EU u BiH.

Govoreći o mogućem putu naprijed, visoki predstavnik je naglasio da međunarodna zajednica može i hoće pomoći zemlji na njenom putu oporavka, naglasivši da će to biti moguće samo ako lideri BiH budu zajedno radili da bi osmislili i implementirali konstruktivan program u interesu građana BiH, koji je potpuno u skladu s Mirovnim sporazumom i odlučno vodi ovu zemlju ka evroatlantskim integracijama, saopćeno je iz OHR-a.