BiH
52

Inzko razgovarao s Ban Ki-moonom: Situacija u BiH se nije promijenila

FENA
Valentin Inzko (Foto: Klix,ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix,ba)
Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se danas s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, prije svog obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a koje je planirano za sutra.

Visoki predstavnik kazao je generalnom sekretaru UN-a da situacija u Bosni i Hercegovini još uvijek zaslužuje punu pažnju kako bi međunarodna zajednica osigurala očuvanje i nadogradnju ostvarenih pomaka nakon rata u pogledu stabilnosti, ponovne izgradnje zemlje i pomirenja njenih naroda.

“Nažalost, od mog posljednjeg obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a u maju, i uz manje od godinu dana do narednih općih izbora, situacija u zemlji nije se promijenila. Politički lideri još uvijek nisu pokazali čvrstu opredijeljenost da izvrše osnovne političke i ekonomske reforme koje su neophodne kako bi zemlja krenula naprijed, niti su poduzeli ozbiljne napore kako bi se postigao napredak po pitanju evroatlantskih integracija”, rekao je visoki predstavnik Inzko.

Visoki predstavnik je rekao da on ipak vjeruje da bh. lideri mogu raditi mnogo više i da još uvijek ima vremena da koalicija stranaka koje su na vlasti na državnom nivou krene naprijed u cilju postizanja dugoročnog napretka na ispunjavanju uslova za evropske integracije i aktiviranje Akcionog programa za članstvo u NATO-u prije narednih izbora u oktobru 2014.

Visoki predstavnik je zahvalio generalnom sekretaru na njegovoj stalnoj opredijeljenosti kao i opredijeljenosti Ujedinjenih naroda za postizanje trajnog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OHR-a.