BiH
0

Inzko: PSBiH ima ključnu ulogu u reformatorskim procesima

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas sastao se danas sa kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kako bi razgovarali o obavezama i dužnostima ove zemlje na putu ka evro-atlanskim integracijama.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU istakao je da opredjeljenje Evrope da pomogne BiH mora dobiti odgovor u opredjeljenju BiH da provede potrebne reforme te da je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, na svom posljednjem sastanku u Sarajevu, zahtijevao bolje rezultate rada Parlamenta BiH.

Napomenuvši da se ministar vanjskih poslova Češke Republike, koja trenutno predsjedava EU, Karel Schwarzenberg, te ministri vanjskih poslova Francuske, Bernard Kouchner, i Švedske, Carl Bildt, kao prethodnog i budućeg predsjedavajućeg EU, danas i sutra nalaze u posjeti Sarajevu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko rekao je: "EU je na najvišem nivou fokusirana na BiH i potvrdila je svoje opredjeljenje ka ovoj zemlji; sada je na političkom vođstvu BiH da pokaže svoje opredjeljenje za evropsku perspektivu BiH tako što će sa verbalne podrške preći na djela”.

“Evropa čeka i voljna je da pomogne ali ona neće raditi posao vaših političara," rekao je Inzko.

"Potrebno je iskoristiti uspjeh amandmana o Brčkom i postići napredak na planu približavanja EU”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Ja sam vaš partner i nadam se da Brčko može biti model za druge zakonodavne izazove koji se nalaze pred ovom zemljom; prije svega to su zakoni iz Evropskog partnerstva i smjernice za liberalizaciju viznog režima," rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

"Aneks 7 Strategije za povratak izbjeglica, koja se trenutno razmatra u ovom parlamentu, još je jedna prilika da se iskoristi pozitivan trend i da se pokaže da je ovaj parlament sposoban da rješava teška pitanja", zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko.