Stvoreni uslovi za okretanje novog lista
0

Inzko: Prvi put nakon više godina BiH ima razloga za optimizam

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Odnosi između zemalja jugoistočne Evrope bolji su nego ikada, izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko tokom razgovora s visokim dužnosnicima u Bukureštu, saopćeno je iz OHR-a.

Dodao je da uvjeti, stvoreni unutar BiH i izvan nje, sad omogućavaju zemlji da napravi značajan iskorak.

Tokom razgovora s Bogdanom Manoiujem, savjetnikom rumunskog predsjednika Traiana Basescua za vanjsku politiku i Luminitom Odobescu, državnom tajnicom pri rumunskom ministarstvu vanjskih poslova visoki predstavnik izrazio je zahvalnost za dugogodišnju podršku Rumunije Dejtonskom mirovnom sporazumu, između ostalog i njenim aktivnim sudjelovanjem u EUFOR-u.

Visoki predstavnik istaknuo je da će daljnju ulogu OHR-a u BiH odrediti kapacitet bh. stranaka da ispune pet ciljeva i dva uvjeta Vijeća za provedbu mira, te naglasio da OHR i Delegacija EU surađuju blisko i međusobno se dopunjuju da bi pružili optimalnu podršku bh. partnerima.

U uvodnom obraćanju prisutnima u Rumunskom državnom univerzitetu odbrane, visoki predstavnik rekao je da vjeruje da bi Bosna i Hercegovina mogla okrenuti novi list nakon višegodišnjeg političkog zastoja.

"Građani BiH više ne žele slušati stare, istrošene argumente. Oni žele da njihovi lideri počnu nuditi nova rješenja za probleme koji se predugo ne rješavaju", rekao je visoki predstavnik.

Naglasio je da je, usvajanjem nekoliko strateških zakona i postizanjem dogovora između vodećih stranaka o ključnim pitanjima, "u proteklih nekoliko mjeseci BiH uspjela otkloniti ozbiljne, dugotrajne prepreke koje su sprječavale njen napredak. Sa stanovišta prve polovine 2012. godine, vjerujem da postoji prava osnova za optimizam - možda prvi put nakon više godina".