Stockholm
0

Inzko prisustvuje sastanku političkih direktora EU

Sarajevo-x.com
Specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas se nalazi u Stockholmu, gdje se obratio političkim direktorima zemalja članica EU tokom neformalne sjednice posvećene planiranju aktivnosti. Švedska vlada je jučer preuzela predsjedavanje Evropskom unijom i već je najavila da će se u toku svog mandata fokusirati na zapadni Balkan.

U svom obraćanju, specijalni predstavnik EU je istakao kako su sporo izvršavanje i negativni potezi doveli do kašnjenja u ispunjenju prioriteta iz Evropskog partnerstva, uključujući i neimenovanje direktora Direkcije za evropske integracije BiH, tranziciju OHR-a te razvoj konstruktivnog političkog dijaloga među bosanskohercegovačkim političkim liderima.

“Kao rezultat nedovoljne pažnje vlasti BiH, napredak u oblasti euro-atlanskih integracija je bio skroman,” rekao je specijalni predstavnik EU.

Nepostojanje vizije i osjećaja za hitnost kod bh. vlasti, kada je riječ o pitanjima u vezi sa EU, dovelo je do toga da građani BiH neće dobiti vizne olakšice prije početka sljedeće godine. “Biće to žalostan neuspjeh i sramota za političko vođstvo BiH,” naveo je Inzko.

Specijalni predstavnik EU razgovaraće sa političkim direktorima EU o sve većoj ulozi koju unija ima u BiH. “Konkretan napredak u postizanju ciljeva i uslova koji su postavljeni za tranziciju OHR-a u EUSR jasno je povezan sa željom BiH da napravi pomake u oblasti euro-atlanskih integracija”, rekao je Inzko.

Specijalni predstavnik EU pozdravio je opredjeljenost Švedske kao zemlje koja predsjedava EU za budućnost regije unutar EU i zahvalio bivšem češkom predsjedništvu.