BiH
0

Inzko predao Špiriću popis državne imovine

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić primio je visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka koji mu je predao popis državne imovine, koji je uradio Ured visokog predstavnika.

Predsjedavajući Špirić je rekao da je potrebno postići sporazum o raspodjeli imovine da bi bili ispunjeni uvjeti za tranziciju OHR-a, uz konstataciju da je za to potreban i politički dogovor.

Špirić je podsjetio da je u dva navrata na sjednicama Vijeća ministara BiH predlagao dopunu odluke po kojoj bi Komisija za državnu imovinu bila zadužena da dostavi preliminarni spisak imovine koja je potrebna institucijama na nivou BiH za izvršavanje njihovih ustavnih nadležnosti, ali da nije bilo spremnosti bošnjačkih ministara za njeno donošenje.

Predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio neophodnost ispunjavanja preostalih uvjeta za tranziciju OHR-a u EUSR, koja bi poslala poruku da je BiH zrela, demokratska zemlja i da može biti kredibilan partner na evropskom putu, saopćila je Služba za informiranje VMBiH.