Poziv biračima da glasaju
3

Inzko pozvao na odgovornu predizbornu kampanju

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
S današnjim početkom predizborne kampanje za općinske izbore u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Valentin Inzko pozvao je političke stranke i lidere da do održavanja izbora 7. oktobra konstruktivno i odgovorno vode kampanju koja će biti okrenuta budućnosti, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Inzko je podsjetio sve kandidate i stranke da se izborna pravila moraju poštivati i pozvao ih da se suzdrže od izjava kojima se širi mržnja i potiče netolerancija na etničkoj, vjerskoj i na svim drugim osnovama.

Visoki predstavnik je apelirao političkim subjektima da izbjegavaju retoriku koja poziva na podjele i upozorio da se ne koriste aktivnostima kojima se dovodi u pitanje Mirovni sporazum i koje bi posebno u periodu predizborne kampanje dodatno pogoršale političku atmosferu i time dovele do aktivnog ugrožavanja napora da Bosna i Hercegovina krene naprijed, između ostalog i prema potpunoj euroatlantskoj integraciji, kao cilju koji podržavaju građani ove zemlje.

Inzko je podsjetio da su se sve političke stranke obavezale na održavanje slobodnih i fer izbora.

"Dužnost političara koji se kandidiraju na izborima je da vode kampanju zasnovanu na konkretnim pitanjima, koja će se fokusirati na pretvaranje lokalnih zajednica u mjesta na koja građani mogu biti ponosni što u njima žive.

Građani žele znati kako će političari koji se kandidiraju na izborima osigurati poboljšanje životnog standarda za njih, njihovu djecu i sredinu u kojoj žive“, rekao je visoki predstavnik.

Apelirao je da građani dobro pogledaju oko sebe tokom predizborne kampanje prije nego popune svoj glasački listić.

"Jeste li zadovoljni načinom na koji se razvija sredina u kojoj živite i uslugama koje vam pružaju lokalne vlasti? Odvozi li se smeće? Jesu li ulice čiste? Rade li lokalne službe? Rade li lokalne vlasti sve što mogu kako bi sredina u kojoj živite postala atraktivna za ulaganja? Da li se prihodi od poreza na lokalnom nivou troše na ispravan način? Da li se oni agresivno bore protiv korupcije i rade na kreiranju većih mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta?

Ovo su neka od pitanja koja političari, koji se na izborima kandidiraju za funkcije, moraju objasniti.

Razmislite o tome ko ima najbolji i najkredibilniji plan za razvoj sredine u kojoj živite. No, prije svega želim iskoristiti ovu priliku da apeliram na sve birače u Bosni i Hercegovini da na dan izbora izađu na birališta i glasaju. Na izborima 7.oktobra imate moć u vidu glasačkog listića. Apeliram na vas da je iskoristite“, poruka je visokog predstavnika glasačima u Bosni i Hercegovini.