OHR
0

Inzko pozdravlja angažman Ashtonove

SRNA
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je današnji angažman visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Catherine Ashton, navodeći daje riječ o jasnom znaku odlučnosti EU da obezbijedi poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, izjavila je portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je sada obavezao Narodnu skupštinu RS da se pozabavi svojim antidejtonskim aktima od 13. aprila", rekla je ona.

OHR podsjeća političare BiH da se moraju uzdržati od jednostranih akcija u vezi sa državnim pitanjima i da umjesto toga moraju raditi zajedno putem nadležnih institucija i kao dio šireg procesa pridruživanja EU da bi unaprijedili funkcionisanje institucija u interesu građana kojima trebaju biti na usluzi. 

"Kako je visoki predstavnik govorio od samog početka, rješenje koje je on predlagao uvijek je bilo da vlasti RS sa SNSD-om na čelu treba da ponište odluku o referendumu i zaključke od 13. aprila, a ne da on to mora činiti kad god se Mirovni sporazum dovede u pitanje", istakla je Radetićeva. 

Ona je napomenula da Inzko sada očekuje od vlasti RS da rade u okviru nadležnih institucija na državnom nivou da bi se pozabavili pitanjima koja su u nadležnosti državnih institucija.

"Kada je riječ o današnjem sastanku visokog predstavnika Inzka sa direktorom za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi spoljnih poslova EU Miroslava Lajčaka glavna tema je bila politička situacija u BiH i referendum", dodala je Radetićeva. 

Nakon današnjeg razgovora sa Ashtonovom u Banjaluci, predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da referendum za sada nije neophodan i da Srpska i njene institucije mogu biti sigurne da je EU na najvišem nivou spremna da se angažuje i da otvori strukturalni dijalog o pitanjima rada i funkcionisanja pravosuđa u BiH.