BiH
13

Inzko pozdravio spremnost BiH za borbu protiv korupcije

SRNA
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je na današnjem sastanku sa potpredsjednicima FBiH spremnost policijskih službenika, tužilaca i sudija da se bore protiv korupcije na najvišim nivoima i da preduzmu mjere protiv visokih funkcionera i političara, bez prejudiciranja rezultata istrage u vezi s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom.

"Od vitalnog je značaja da nadležnim institucijama damo vrijeme i prostor koji su im potrebni da provedu zakon", rekao je visoki predstavnik na sastanku sa Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem, dodajući da se niko ne smije miješati u istragu.

Inzko je saslušao stavove Pudarića i Kebe o tome kako FBiH može funkcionisati dok je Budimir u pritvoru, saopšteno je iz OHR-a.

"Trenutna situacija negativno se odražava na funkcionisanje Kabineta predsjednika FBiH, te su visoki predstavnik i potpredsjednici razgovarali o ustavnim odredbama koje se odnose na ovu situaciju", navodi se u saopštenju.

Govoreći o političkoj situaciji u FBiH, visoki predstavnik je rekao da se stranke mogu baviti rekonstrukcijom vlade, budući da imaju jasno i legitimno pravo da to rade, ali da pri tome moraju poštivati relevantne ustavne i zakonske procedure.

Sud BiH odredio je 28. aprila jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje zakona o pomilovanju. Predsjednika FBiH su 26. aprila u Sarjevu uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.