BiH
0

Inzko povlači suspenziju odluke CIK-a?

SRNA
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Valentin Inzko (Foto: AFP)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, nakon pritisaka iz Brisela, povući će u ponedjeljak, 16. maja, suspenziju odluke Centralne izborne komisije BiH kojom je poništen izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH (FBiH), saznaju "Nezavisne novine" od izvora iz diplomatskih krugova.

Visoki funkcioner HDZ-a BiH Ivo Miro Jović smatra da će, ako Inzko povuče odluku o suspenziji, to značiti da je stvoren preduslov da BiH postane moderna, suverena, evropska zemlja, u kojoj se poštuju zakoni.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar ističe da bi Inzko povlačenjem suspenzije odluke CIK-a stvari vratio u zakonske ustavne okvire i stvorio pretpostavke za normalizaciju odnosa u FBiH, ali i za formiranje vlasti na nivou države.

Centralna izborna komisija BiH u martu je usvojila odluku kojom je utvrđeno da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor.

CIK je prethodno, postupajući po primljenim prigovorima koji se odnose na održavanje konstitutivne sjednice Doma naroda federalnog parlamenta i izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, utvrdila da nisu bili ispunjeni uslovi za formiranje Doma naroda FBiH jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih 10 kantona u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

OHR je krajem marta privremeno suspendovao odluke CIK-a.